A csípős paprika a rák ellen
Olyan lelkes híve lett a csípős paprikának, az az orvos, aki tanulmányozza, hogy mióta rájött a rákmegelőzésében szerepet játszott, úgy gondolja, hogy még a pudingjába is tenne egy kicsit.
A csípős paprika
Nagyon egészséges főleg akkor, ha zsírral együtt fogyasztjuk. David Popovich az Új-Zélandi Massey Egyetem tanára, a csípős paprikát évek óta kutatja, és közben meggyőződéses híve lett. Igen szűkszavú választ adott a dologgal kapcsolatban, „Mindenre teszek”.
Többnyire a kapszaicin nevű összetevőé az érdem, mivel antioxidáns, gyulladásgátló és rákprevenciós hatásai is vannak az ember szervezetére. Bebizonyította Popovic a laboratóriumi vizsgálatai után, hogy e anyag hatására csökkennek a rákos sejtek burjánzása. Egyelőre még nem értik a dolog mechanizmusát a kutatók, viszont Popovichnak van egy elmélete. Az elmélet pedig az, hogy a kapszaicin egy úgynevezett apoptózist idéz elő, ami másképp fogalmazva, a programozott sejthalál.Szerinte a kapszaicin úgynevezett apoptózist idéz elő, ami nem más, mint programozott sejthalál.
Elvileg ennek köszönhető a rákos sejtek és az új, egészséges sejtek keletkezése. „Ez az egyik magyarázat arra, hogy a kapszaicin és egyéb növényi összetevők hogyan képesek megelőzni, illetve kezelni a rákos sejteket” – tette hozzá Popovich.