notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Öt veszedelmekkel teli, abszurdnak ható ruházkodási kellék

hirdetes

Eszeveszett ruházkodás? - Itt van öt divatelem a történelmünkből, amelyek akár viselőik vesztét is okozhatták

Szaka Ádám
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A divatot sosem lehet figyelmen kívül hagyni, és talán elmondhatjuk, hogy nem mindig az ésszerűség a mérvadója. Ezek a ruhák, a történelem különböző szegleteiből, nem csupán megrendítők lehetnek küllemükkel, de veszélyeket is rejtegettek viselőik számára.

Veszedelmes divatelemek a történelmünkből

Zöld arzénos ruha 

A 19. század egyik újítása volt az, hogy a nők számára varrt, zöld színnel ellátott estélyi ruhák a divatba jöttek. Nem túlzás azt állítani, hogy a színösszetételük miatt ezek a ruhák hirtelen kaptak nagy figyelmet, sokaknak azonnal a kedvenceikké váltak. A szépségükből kifolyólag még a mai divatból sem lógnának ki, alkalomadtán, különleges báli eseményeken, csodálatosan mutatnának a hölgyeken, azonban akadt velük kapcsolatban egy kis bökkenő. A zöld festék, amellyel a ruhákat díszítették, arzén alapanyagból készült. Ettől függetlenül, igencsak gyorsan terjedni kezdtek a ruhák, főleg a gazdagok között, hiszen a ránézésre is megkapó kialakításuk mellett az áruk is meglehetősen magasra szökött, így a státuszszimbólum szerepüket sem szabadott figyelmen kívül hagyni. Aki ilyet viselt, arról bizony sejthető volt, hogy komolyabb vagyonnal rendelkezett, ebből adódóan pedig jó partinak számított. A viselését követően jelentkezni kezdtek a mérgező anyag produkálta tünetek, például a kipirult bőr, valamint a hányás. Szerencséjük volt azoknak a tehetős hölgyeknek, kik csupán nevezetesebb rendezvényeken viselték ezeket a ruhákat, mivelhogy nem tartózkodtak hosszasabb ideig bennük, ezért a mérgezés sem jelentett akkora hatalmas veszélyt. Sajnos az előállításukon dolgozók már nem voltak ennyire nagymértékben Fortuna kegyeltjei, több nő és férfi halt meg arzénmérgezésben az estélyik színezése miatt. 

hirdetes

Apró, kínai lótuszcipők

A lábelkötés igencsak nagy hagyománynak örvendett Kínában, nagyjából ezer éven át hódoltak ennek a tradíciónak. Amelyik fiatal leányzónak át kellett esnie ezen a procedúrán, annak már négy éves korától kezdődően bekötötték a lábait, olyan módszerrel, aminek következtében a lábujjak a lábfej alá hajlottak. Egy olyasféle elváltozás indult útnak ebből adódóan, amely egy egész életen átkísérő deformációt okozott. A nők lábának növekedése így megközelíthetően 10 vagy 15 cm-es hosszúságnál megállt, és könnyen következtethetünk rá, hogy nagyon nehezen voltak képesek akár a normál járásra is. Egyesek csakis a járóbotok segítségével bírták a mindennapos, két lábon történő mozgást, viszont az sem volt ritka, hogy néhányan paralízist kaptak emiatt, vagy fertőzések áldozataivá váltak. Mint sok minden mást, ezt a szokást is a gazdagok kezdték eleinte ápolni. A 10-11. századból, Kína északi részeiről származik a lábelkötés alkalmazása, azonban később az ország más területein élők egyaránt átvették a hagyományt. A rizsföldeken dolgozó, paraszti származású rétegnél ez nem jött divatba, elvégre ott szükség volt a nők munkába állására, ez pedig komoly fizikai erőnlétet és mozgékonyságot követelt. Az efféle lábakra tervezett, kisméretű lábbeliket lótuszcipőnek nevezzük, s Kínában még találkozhatunk olyan idős asszonyokkal, akik ezeket viselik a mai napig. 

hirdetes

Egy csöppnyi megborzongással vegyült élvezettel olvastál ezekről a divatelemekről? A következő oldalon folytatódik a cikkünk, ahol még több ilyesfajta kiegészítőről számolunk be!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Irodatakarítás

Az irodatakarítási szolgáltatás egy bizalmi feladat, hiszen gyakran úgy végzik el, hogy a... Tovább

Autó

Az autók napjainkban elengedhetetlen eszköznek számítanak, hogy segítsenek felgyorsult... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Történelem Világunk