A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint 20%-kal nőhetnek idén a karácsonyfa árak

Költséges ünnepek közelednek - Idén 20%-kal is növekedhetnek a karácsonyfa árak hazánkban

Szerző: Szaka Ádám - 2021.11.23.

A meghitt ünnepi hangulathoz szinte elengedhetetlennek számít, hogy legyen otthon egy karácsonyfánk december végén, sajnos azonban ebben az évben áremelkedésre kell számítani a fenyőfavásárlás kapcsán. 

20%-kal drágulhatnak a karácsonyfák az idei ünnepekre

Mi az oka a nagy drágulásnak?

Hogyha nordmann fenyőt szeretnénk beszerezni, annak egy métere kerülhet 8 ezer forintba, azonban a lucfenyő vagy ezüstfenyő sem szerezhető be 5 ezer forintnál kevesebbért. 

Idén nagy mértékben emelkedik majd a karácsonyfa ára, köszönhetően a munkabérköltségeknek, valamint a szállítási költségeknek, ahogyan ezt a Magyar Díszkerétesz Szakmaközi Szervezete közölte. 

10-20 százalékos drágulásra lehet számítani az idén, a közleményben megfogalmazottak alapján. 

Milyen árakra számíthatunk egyes karácsonyfatípusoknál?

A legnépszerűbb fenyőfatípus a nordmann fenyő, ez import fafajta, a húsz százalékos emelkedésnek köszönhetően az ára felszökhet 7000-8000 forintra is. 
Méterenként a lucfenyőért 4000-5000 forintot kéretnek el a kereskedők, az ezüstfenyőért pedig 5000-6000 forintot, viszont az eladóknál már terjed az a fajta árusítási módszer, miszerint darabárban határozzák meg a fizetendő összeget.

Amint az a közleményből megtudhatóvá vált, Magyarországon 1,8-2 millió darab karácsonyfát vásárolnak az emberek évenként, a szervezetnek az a reménye, hogy a koronavírus miatt fennálló, avagy kialakulóban lévő helyzet nem lesz hatással a vásárlók kedvére, s az árusítás is problémamentesen működhet tovább. Értékesítésre lehet számítani online, faiskolai árudákban, és közterületeken egyaránt. 

Karácsonyfák itthonról és külföldről

Megközelítőleg 3000 hektár van hazánkban arra berendezve, hogy fenyőfát termesszenek rajta, ezeknek leggyakoribb előfordulásai helye Somogy, Vas, valamint Zala megye. November második feltől indulóan elkezdődik a fenyőfák kitermelése, elsőként a földlabdás fák jutnak erre a sorsra, őket az export fogja követni. A román, de a szlovák piacra is kerülnek majd fák, vegyesen. 

A legnagyobb import hazánkba Dániából fog beérkezni, ezek lesznek a nordmann fenyők, feltehetően 500-600 ezer darabra lehet számítani a mennyiséget illetően.

 Kínából jutnak be országunkba legnagyobb részben a műfenyők, amelyek igencsak komoly ökológiai lábnyommal rendelkeznek. A tapasztalatok az mutatják, hogy tőlük 5-6 év elteltével meg szoktak válni a gazdáik, pedig a környezetkímélés érdekében, ideális esetben, egy megvásárolt műfenyőt 20 éven keresztül kellen használni, mielőtt a kidobására kerülne a sor.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket