Drón fotózás tippek kezdőknek

Hasznos tippek kezdő drónfotósoknak

Szerző: niki - 2019.09.06.

Kezdő drónfotós létedre bizonyára számos kérdésed van ezekkel az érdekes, modern készülékekkel kapcsolatban, és persze szeretnél minél szebb felvételeket is készíteni, amikkel elkápráztathatod ismerőseidet, vagy amiket akár munkádban is felhasználhatsz valamilyen formában.

Drón fotózás: tippek és ötletek kezdőknek

Mai cikkünk kifejezetten azoknak szól, akik már értenek valamicskét a fényképezéshez (ha nem, akkor előbb EZT az útmutatót ajánlanánk), de most szeretnék (szó szerint) új szintre emelni művészetüket!

 

Kezdjük is!

 

Ne félj a drónreptetéstől! 

Sokan tartanak a drónok reptetésétől, hiszen úgy hiszik, hogy az ilyen bonyolult, modern (és drága) készülékekhez valamilyen speciális képzésre van szükség, míg másokat az tart vissza, hogy nem tudnának elég időt félretenni arra, hogy megtanulják a reptetés alapjait. Akármelyik indok is tart vissza – mind alaptalan!

 

A drónreptetés egy rendkívül egyszerű dolog, és az egyre fejlődő technológiáknak köszönhetően csak könnyebbé és könnyebbé válik. Az új DJI Mavic 2 Pro és Zoom drónokat például egész egyszerűen élvezet reptetni.

 

Na persze mindez nem jelenti azt, hogy a drónreptetés veszélytelen – gyorsan, éles propellerekkel repülő készülékekről van szó, amelyek súlyos kárt okozhatnak bármiben és bárkiben, aminek vagy akinek nekiütköznek. A kényelmes, egyszerű reptetés persze segít minimalizálni a nehézkes irányításból származó baleseteket, de mindig oda kell figyelned a körülötted lévők biztonságára!

 

De vissza a pozitívumokhoz. A drónok egyik legnagyobb előnye (és alapvető biztonsági funkciója), hogy amint elengeded az irányításhoz használt joystickeket, a készülék azonnal megáll a levegőben, és ott lebeg, amíg más utasítást nem kap – mintha csak odaszögelték volna az égre.

 

Vannak, akik amiatt aggódnak, hogy reptetés közben nem veszik észre, hogy lemerül az akkumulátor, és a drón lezuhan, vagy olyan helyen száll le kényszerből, ahol nem lehet majd hozzáférni. A legtöbb drón képes automatikusan visszatérni a felszállási pontra, ha azt észleli, hogy fogyóban az akkumulátor töltöttsége, de szinte mindegyik készüléken van „hazatérés” (return to home) funkció, ami egy gombnyomással kiadja ezt az utasítást a drónnak.

 

A drónok távirányítóin általában két joysticket és különféle funkciógombokat találsz, magára az irányításra pedig rövid időn belől rá lehet érezni.
 

 

Milyen drónt válassz?

Ha még nincs drónod, amivel repkedni, és fényképezni/videózni szeretnél, itt találsz egy kis segítséget: Milyen drónt vegyek? 

 

Habár szép is lenne, ha modern fényképeződet a levegőbe emelhetnéd egy drónra rögzítve, az ilyen képességű készülékek milliós árakon kaphatók, ezért kénytelen leszel olyan alternatívát választani, ami beépített kamerával rendelkezik (vagy lehetővé teszi egy kisméretű akciókamera rögzítését).

 

A legnépszerűbb opciók közé a DJI drónjai (például a Mavic 2 Pro, a Mavic Air, vagy éppen a Phantom 4 Pro) illetve a Yuneec készülékei (pl. Typhoon H) tartoznak. A legtöbb drónnak régebbi változatai (Mavic Pro, Phantom 3, stb.) is vannak, amiket lényegesen olcsóbban is beszerezhetsz (persze bizonyos funkciók és egyéb újgenerációs előnyök feláldozásával).

 

Ne feledd, hogy nem muszáj rögtön a legdrágább opciót választani a jó minőségű felvételek, és az élvezetes repülési élmény érdekében. Érdemes összevetni a különböző alternatívákat, és a szükségednek megfelelő drónt választani.

 

Annyi biztos, hogy a legtöbb dróntól 4K videóra, és valószínűleg nyers képfelvételekre is számíthatsz, de a kamera kérdést nemsoká külön is megtárgyaljuk ebben a cikkben. Előbb azonban beszéljünk arról, hogy hogyan is kell drónt reptetni!
 

 

A drónreptetés szabályai

Ahogy a drónok egyre elterjedtek a fogyasztói piacon és légterekben is, csak idő kérdése volt, hogy az emberek aggodalmukat fejezzék ki a fejük felett repkedő, berregő, kamerával felszerelt gépeket illetően. Sokan egyáltalán nem támogatják a dróntechnológia hétköznapi használatát, első sorban biztonsági és magánéleti okokból.

 

Ennek köszönhetően egyre több helyen kell külön engedély ahhoz, hogy drónt engedjen az ember a levegőbe, általában függetlenül attól, hogy rendelkezik-e a készülék kamerával vagy sem.

 

Már hazánkban is élnek a légtérre vonatkozó általános szabályok, de mindenképpen ajánlatos előre érdeklődni a helyi önkormányzatnál, vagy adott intézményeknél, ha lakott területen használni szeretnéd drónodat – ehhez minden bizonnyal valamilyen engedélyre lesz szükséged.

 


A drónreptetés alapjai

Ha egyelőre (vagy egyáltalán) csak fényképezni szeretnél drónoddal, akkor nem igazán kell semmilyen különleges reptetési technikát, vagy manővert begyakorolnod, hiszen a képek (az esetek többségében) álló helyzetből készülnek. Egyszerűen csak oda kell repülnöd, ahonnan fényképezni szeretnél, bekomponálni a képet a kamerával, és elkattintani az expót.

 

A reptetés maga általában egy távirányítóval történik, amit okostelefonodhoz, vagy más okoskészülékhez csatlakoztathatsz. Magát drónt a távirányítón található joystickekkel navigálhatod – az okostelefon (vagy tablet) többek között arra szolgál, hogy legyen egy képernyőd, amin keresztül láthatod a drón által közvetített élő videóképet, ami drasztikusan megkönnyíti a reptetést és a manőverezést. Így állíthatod be a számodra ideális kompozíciót is a fényképekhez és videókhoz.

 

Repülés közben tehát nézheted magát a drónt, és/vagy a videóképet is a távirányítóhoz csatlakoztatott képernyőn. 

 

Az okostelefon általában további funkciókat is biztosít a drón kezelésére, amiket egy sima távirányítóval nem érhetnél el.

 

A drónok kétélű fegyvere: A videókamera

A drónokra minden egyes generációval jobb és jobb kamerákat szerelnek fel a gyártók. Ezek (repülő, néhány százezer forintos készülékekhez képest) kiváló minőségű, stabil, éles videókat képesek készíteni, méghozzá általában 4K-s felbontásban.

 

Azonban ezek a kamerák elsődlegesen erre a célra is készültek: videózásra. Az objektív mögött általában egy viszonylag kis méretű és felbontású szenzor (12-16 MP) bújik meg, a tükörreflexes fényképezőknél lényegesen kisebb dinamikus tartománnyal, ráadásul éjszakai felvételekre sem igen ideálisak a korlátozott érzékenység és magas zajszint miatt.

 

Hasonló korlátokra számíthatsz az objektívek tekintetében is. A legtöbb modellen ezek nem cserélhetők, és fix fényerővel, fókusszal, és egy széles gyújtótávval rendelkeznek – persze vannak kivételek (pl. a beszédes nevű DJI Mavic 2 Zoom), de ezek ritkábbak, mint a korlátozott opciók.

 

Hozd ki a legtöbbet abból, ami adott!

Egy hagyományos kamerában manapság ilyen korlátozások elképzelhetetlenek lennének, de tartsd észben, hogy egy olyan készülékről van szó, ami több száz méter magasságban is képes elfogadható felvételeket produkálni (4K videó, nyers fotók, panorámaképek, automatikus HDR, stb.) – legalább is bizonyos modelleken (egyre többön).

 

Tekintve hogy egy kis képérzékelőről, és kis gyújtótávolságú, tehát nagy látószögű objektívről van szó, a fix blende és fókusztávolság többnyire észrevehetetlen lesz, főleg ha figyelembe veszed, hogy a legtöbb drónfelvétel az alanytól messze készül (esküvői csoportképek, tájképek, stb.), így az esetek többségében minden bőven fókuszban lesz majd. A nagy blendenyílás pedig segít, hogy a kamerába minél több fény jusson, ami a limitált fényérzékenység (ISO érték) miatt különösen fontos.

 

A kamera tehát meglehetősen „kezdetlegesnek” tűnhet, de gyakorlatban meglepően jó eredményeket lehet elérni vele, főleg nyers fényképek rögzítésekor. Sötétebb körülmények között pedig bármikor készíthetsz több képet az adott alanyról, hogy aztán egy erre ideális szoftver (pl. Adobe Photoshop) segítségével kiátlagold őket a zajszűrés érdekében.

 

Tippek a csúcsminőségű drónfotókért

Habár nem elvárás, drónfotózáskor mindenképpen előnyt jelent majd, ha tisztában vagy a digitális fényképezés alapjaival. Lényegében olyan, mintha egy „sima” digitális fényképezőt használnál – a legtöbb készüléken ugyan úgy átállíthatod az expozíciós értékeket, a fehéregyensúlyt, stb.

 

A drónkameráknak azonban vannak olyan sajátosságai is, amikkel még akkor is jó tisztában lenni, ha „szárazföldi” fényképezőkhöz vagy szokva!

 

1. Barátkozz meg az automatikus móddal

Sok fényképész esküszik a manuális/kézi (vagy legfeljebb félautomata) módra fényképezőjén, hiszen így minden beállítást a saját igényei szerint módosíthat anélkül, hogy a kamerára bízná a technikai döntéseket. Azonban a drónfelvételek készítésekor meglepően gyakran lehet hasznos az automatikus mód.

 

Erre egyszerűen annyi a magyarázat, hogy drónreptetés közben sokkal több figyelmet fordítasz majd a készülék navigációjára, mint a beállításokra. Elég dologgal jár már az is, hogy aprólékos mozdulatok árán megpróbálod belőni a tökéletes kompozíciót a kamerával. Eleinte az automatikus mód jó barátod lesz, hogy „fogja a kezed”, miközben repülni tanulsz. Ha már úgy érzed, hogy elég jól megy a manőverezés és komponálás, természetesen újra saját kezedbe veheted a beállításokat.

 

Elképzelhető az is, hogy annyira jól sikerülnek az automatikus képek, hogy nem is igazán érzed majd szükségét a kézi expozíciós módnak – nem tilos automatán hagyni!

 

2. Készíts eltérően exponált képeket

A drónkamerák korlátozott dinamikus tartománya miatt még nyers képek készítésekor is érdemes eltérően (túl- és alul)exponált képeket készíteni, hogy biztosan legyen egy ideális fényerejű képed is.

 

A legtöbb drónkamera rendelkezik egy úgynevezett Auto Exposure Bracketing (AEB), vagy hasonlóan elnevezett funkcióval. Ezzel a drón három képet készít rögtön egymás után: egy alulexponált (sötétebb), egy helyesen exponált, illetve egy túlexponált (világosabb) verziót. A helyesen exponált az automatikusan észlelt, vagy az általad megadott beállításoktól függ, és ehhez képest csökkenti vagy növeli a kamera az expozíciós értékeket a másik két képhez.

 

Ha a fényképezett alany dinamikája túl nagy, ezeket a képeket utólag egy HDR szoftver segítségével kombinálhatod, hogy minden korrekt fényértékű legyen a képen.
 

3. Használj szűrőket

A szűrők koncepciója fényképészként bizonyára nem újdonság számodra. A drónok esetében azonban gyakrabban lehet szükség bizonyos filterekre, első sorban a kamerák limitációi miatt. A legtöbb drónkamera fix fényerővel (F-szám) rendelkezik, ezért kénytelen leszel az ISO értékkel, vagy a záridővel korrigálni az expozíciót. Amikor azonban ez sem elég, akkor szükséged lesz egy szürkeszűrőre, ami segít, hogy még olyan körülmények között is jól exponált képeket készíthess, amelyek egyébként túl világosak lennének a kamera számára.

 

A szürkeszűrők általában csomagban is kaphatók, és különböző mennyiségű fényt blokkolnak. Emellett polarizáló szűrőket is beszerezhetsz drónodhoz, amik segítik gazdagabbá tenni a színeket a képen, és csökkenthetik a visszatükröződéseket bizonyos felületeken.

 


4. Vegyél legalább két akkumulátort

Ez nem feltétlenül egy fényképes tipp, közvetlen hatással lesz a fényképezés élményére (és fényképes munkáidra). Még a drágább fogyasztói drónok sem képesek 28-30 percnél tovább a levegőben maradni. Technikailag rendkívül összetett készülékek ezek, amelyek ráadásul megállás nélkül működtetnek legalább négy motort, egy kamerát, navigációs és kommunikációs rendszereket, és akadályelkerülő szenzorokat. Valójában kész csoda, hogy egy ilyen kis készülék képes fél órán keresztül repülni, miközben ennyi mindent csinál egyszerre.

 

Ha komolyan szeretnél foglalkozni a drónfotózással, akkor érdemes legalább egy extra akkut beszerezned készülékedhez vásárláskor, hogy csak egy cserényi időre kelljen megszakítani a reptetést. Sajnos fél óra alatt nem fogsz tudni feltölteni egy akkumulátort, ezért nem repkedhetsz órákig csak kettővel, de 50-60 perc még mindig több, mint 25-30.

 

Ha munkára szeretnéd használni drónodat, akkor akár négy akkura is szükséged lehet, ez esetben pedig már érdemes venni egy olyan töltőállomást is, amivel egyszerre is töltheted mind a négyet. Összesen persze annyit kell majd venned, amennyire tudod, hogy rendszeresen szükséged lesz!
 

5. Ügyelj a csintalan propellerekre a képek sarkában

A drónok jellegzetesen széles objektíveket kapnak, hogy minél nagyobb látószöget biztosítsanak a levegőből. Ennek általában az a legnagyobb hátránya, hogy a drón propellerjei hajlamosak bekandikálni a képek felső sarkaiba, ha túl magasra emeled a kamerát.

 

Ez persze nem mindig történik meg, záridővel valamilyen szinten korrigálható, és bizonyos képeken nem is igazán látszik meg, de jó odafigyelni rá, és tudni erről a lehetséges problémáról.

 

A jelenség sokkal zavaróbb videózás közben – itt fokozottan kell figyelni arra, hogy merre néz a kamera, habár előrerepülés közben (amikor a drón orra bedől, de a kamera egyenes marad) szinte elkerülhetetlen.

 

A probléma gyakorisága a drón kialakításától is függ – ritkábban láthatjuk például a DJI Mavic gépeken, mint ugyanazon gyártó Phantom készülékeinél.
 

6. Légy óvatos, körültekintő, és türelmes

A drónok szinte minden generációval okosabbá válnak, ha a körülöttük lévő akadályok észleléséről és elkerüléséről van szó, azonban még nagyon-nagyon messze járunk azoktól az önműködő készülékektől, amiket a futurisztikus filmekben láthatunk.

 

A propellerek különösen veszélyesek lehetnek, elvégre éles, gyorsan forgó pengékről van szó. Szerencsére sok készülékhez propellervédőket is be lehet szerezni, ami valamivel biztonságosabbá teszi a reptetést mind a propellerek, mind a drón környezete számára.

 

A te drónod – a te távirányítód – a te felelősséged. Tartsd be a területre vonatkozó szabályokat, sose repülj tömegek fölé, illetve villamosvezetékek és egyéb veszélyforrások közelébe. Ne reptess szeles viharos időben, és rossz látási viszonyok között sem. Lényegében használd a józan eszedet, gyakorolj sokat, és a legtöbb veszélyt könnyedén elkerülheted majd!

 


 

 


 


 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket