Milyen drónt vegyek? Segítünk a választásban!

Hogyan válassz drónt magadnak? Mutatjuk a legfontosabb tényezőket!

Szerző: niki - 2019.12.14.

A dróntechnológia manapság már messze nem olyan újdonság, mint néhány évvel ezelőtt, és ez alatt a viszonylag rövid idő alatt számos márka, típus, és árkategória terjedt el a piacon. Vannak nagy nevek, feltörekvő márkák, legendás készülékek, és nagyszerű ár/érték arányú drónok is, ezért a választás nem mindig olyan egyszerű, mint sokan hinnék.

 

A következőkben egy rövid, de hasznos útmutatót kínálunk mindazoknak, akik most ismerkednek a drónok világával, és szeretnék megtalálni a számukra tökéletes első drónt!
 

Hogyan válassz drónt?

A drónok típusai

A drónokat rengeteg szempont szerint kategorizálhatjuk, de általánosságban három nagyobb csoportra oszthatjuk őket.

 

Játékdrónok:

Ezek a kezdőknek, fiataloknak szánt készülékek, amelyek elsődleges célja, hogy megismertessék és megszerettessék a felhasználókkal a drónreptetés örömeit. Mivel viszonylag olcsón beszerezhetők, ideálisak azoknak, akik szeretnék egy kevésbé értékes eszközzel betanulni a drónreptetés alapjait, és annak a félelme nélkül gyakorolni, hogy összetörhetnek egy többszázezer forintos készüléket. A játékdrónok persze olcsó áruk miatt nem kínálnak sokat: kameráik (ha van egyáltalán) rossz minőségűek, és funkciók terén is elmaradnak a drágább, fejlettebb alternatíváktól.

 

Jelenleg az egyik talán legjobb játék kategóriás drón a piacon kétség kívül a DJI Tello. A selfie-drónnak is hívott kütyü tökéletes arra, hogy egy cipő áráért is kipróbálhasd a drónozást, és ha tetszik, tovább lépj! Megvásárolhatod IDE kattintva.

 

Középkategóriás drónok:

Ezeket a drónokat gyors, egyszerű üzembe helyezésre tervezték. Mind árban, mind tudásban a játék és a profi drónok között helyezkednek el. Kamerájuk minősége is sokkal elfogadhatóbb, mint a játékdrónoké. Ideális választás hobbipilóták számára.

 

Egy újdonság a piacon, ami viszont mindenki számára szuper megoldást kínál a DJI Mavic Mini. Ez az aprócska, ám annál erősebb drón a legjobb választás, ha komolyan gondolod az új hobbit, de kezdésnek nem költenél több százezret. Megvásárolhatod IDE kattintva. 

 

Profi drónok:

Ezeket a drónokat (pontosabban távirányítójukat) nem ajánlott kezdők kezébe adni, legalább is nem kellő gyakorlás nélkül. Gyorsabbak és nagyobb a hatótávjuk, mint a középkategóriás készülékeké, ráadásul rengeteg egyéb funkciót is kínálnak, általában kiváló kameraminőséggel. Akik komolyan gondolkodnak a rendszeres légi fényképezésen vagy videózáson, azoknak ezek között érdemes szétnézniük.

 

Kétség sem férhet hozzá, hogy egy profi készülék már jóval drágább, ám teljesítménye is jóval nagyobb. Jelenleg a legjobb felhasználói szintű profi drónként a DJI Mavic 2-t ajánljuk, amit megvásárolhatsz IDE kattintva. 

 

Jogi tudnivalók

A drónoktól sokan félnek. Vannak, akik a testi épségüket, mások pedig a magánéletüket érzik fenyegetve, amikor egy drón emelkedik a levegőbe a közelükben. Valóban, ezek a készülékek nem megfelelő kezekben veszélyes eszközök lehetnek, éppen ezért szigorú szabályok kötik őket a világ szinte minden országában.

 

A dróntechnológia – habár már szinte mindenütt jelen van, még mindig gyerekcipőben járt törvényalkotás szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a szabályok sokat váratlanul változhatnak a különböző országokban és területeken. Mielőtt tehát extra csomagteret váltanál egy repülőn dróntáskádnak, nézz utána, hogy célállomásodon egyáltalán legális-e a drónhasználat, nehogy feleslegesen hurcold magaddal az útra.

 

Továbbá tájékozódj jóval előre minden helyszín szabályait illetően, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, amikor megjelennek a biztonsági őrök.

 

Amennyiben választott drónod szoftvere támogatja a tiltott repülési zónák kijelzését, használd ezt a funkciót, és rendszeresen frissítsd az adatbázisát!
 

Ready-to-fly és csináld magad drónok

Íme még egy szempont, amely szerint két kategóriába sorolhatjuk a drónokat: léteznek gyárilag készen kapott, és komolyabb összeszerelést igénylő opciók is.

 

Valójában a gyárilag összeszerelt drónok is igényelnek némi összeszerelést, de ez általában csupán a propellerek, az akkumulátor, és néhány esetben a kamera rögzítését jelentik, és nincs szükség hozzájuk semmilyen technikai tudásra.

 

A csináld magad drónok inkább azoknak javasoltak, akik nem riadnak vissza a komolyabb elektronikai barkácsolástól, és akik hajlandók lemondani a nevesebb márkák kínálta zárt rendszerű funkcióktól.

 

FPV drónok

A komolyabb drónok támogatják az úgynevezett FPV videókép továbbítását. Ez lényegében azt jelenti, hogy a pilóta egy kijelzővel rendelkező készüléken (pl. egy okostelefonon, vagy táblagépen) láthatja azt, amit a drón kamerája is a levegőben. Mindez valós időben történik, és lehetővé teszi a tökéletes felvételek komponálását.

 

Néhány igazán profi drón még egy VR headsetbe is képes továbbítani ezt a videójelet, aminek köszönhetően a pilóta közvetlenül a szeme előtt láthatja azt, amit a drón kamerája. Fontos megjegyezni, hogy sok országban a pilóta nem viselhet ilyen headsetet, mert a drón folyamatosan látótávolságban kell legyen, hogy végig rajta tarthassa a szemét. Ilyen esetben egy szerencsés második személy élvezheti a „repülés” élményét a headseten keresztül.
 

 

Biztonsági funkciók

Hacsak nincs komolyabb tapasztalatod drónreptetésben (ami valószínű, elvégre már itt tartasz a cikkben), az első néhány reptetésed óvatos és bukdácsolós lesz. Ezzel mindenki így van, és ezért is javasoljuk az abszolút kezdőknek, hogy egy játékdrónnal gyakoroljanak, mielőtt egy komolyabb készüléket (értsd: drágább drónt) emelnének a levegőbe.

 

Fontos, hogy olvass el minél több útmutatót, és nézz videókat (lehetőleg arról a drónról, amit kinéztél magadnak), hogy bizonyos funkciókkal már a rendeléskor tisztában légy, és hogy az első reptetéseknek is ennyivel felkészültebben kezdhess neki.

 

A közepes és profi kategóriájú drónok számos biztonsági funkcióval rendelkeznek, úgymint GPS-szel, akadályelkerülő rendszerrel, és repülési tiltólistákkal, de még ezek sem fognak kihúzni a pácból, ha figyelmetlen vagy reptetés közben!

 

Vannak olyan automatikus funkciók is (egy helyben lebegés, hazatérés, landolás, stb.) amelyek sok terhet levesznek a válladról pilótaként, és néhány szorult helyzetet is elkerülhetsz velük, ha a drónra bízod saját irányítását.

 

Érdemes megemlíteni ide a propellervédőket is. Ezek lényegében műanyag, vagy más könnyű anyagból készült vázak, amelyek a legtöbb drónhoz beszerezhetők, és védettebbé teszik a propellereket az ütközésekkel szemben. Nem kínálnak törhetetlen védelmet, de a kisebb koccanások így kevésbé veszélyeztetik a drónt, és azt a felületet, amivel esetleg ütközik.

 

A távirányító típusa

A komolyabb modellekhez általában gyárilag jár (vagy kapható) egy kifejezetten hozzájuk készített távirányító, amelyhez okostelefont vagy táblagépet lehet csatlakoztatni kijelző gyanánt (továbbá számos funkció is csak ezeken keresztül érhető el).

 

Több drón is támogatja a kizárólag okostelefonnal történő irányítást, ahol az képernyő megérintésével lehet navigálni a készüléket, szimulált joystickek használatával. Ennek ellenére minden drónhoz ajánlott beszerezni egy valódi távirányítót, ha nem járt hozzá gyárilag, mert ezekkel sokkal biztonságosabban és precízebben lehet irányítani a készülékeket, továbbá lényegesen nagyobb rádiós hatótávot kínálnak, mint a telefonok WiFi vagy Bluetooth kapcsolatai.
 

 

Töltési és repülési idő

Szinte minden drónhoz jár egy akkumulátortöltő is. Az akkumulátor kapacitásától, illetve a töltő minőségétől függően a teljes feltöltési idő általában egy és két óra között mozog. Ha nem vagy megelégedve vele (ez csak az olcsóbb márkáknál jelenthet gondot), vásárolhatsz másik töltőt is, csak ügyelj rá, hogy az adott akkumulátortípushoz vedd.

 

A repülési idő egy másik fontos kérdés. Kellemetlen, ha egy akkumulátort 2 óráig kell tölteni, hogy „tele” legyen, és aztán csak 16-17 percig képes repülni vele a drón, mielőtt újra lemerülne.

 

Az akkumulátortechnológia sokat fejlődött az évek során, és a komolyabb készülékek már nagyjából fél óráig is képesek a levegőben maradni egy teljesen feltöltött akkumulátorral, de sokan inkább vesznek egy vagy két pótakkut, hogy csak egy csere idejére kelljen leszállni a drónnal. A pótakkumulátorok továbbá némileg biztosítják, hogy ha egy tönkremegy, rögtön tudj használni egy másikat helyette.

 

Beépített, vagy külön csatlakoztatható kamera?

Sokak számára az egyik legfontosabb szempont a drónra szerelt kamera, vagy a külön csatlakoztatható opciók listája. Számos drónnak beépített kamerája van, ami előnyös olyan téren, hogy maximális kompatibilitást biztosít a drónnal és az ahhoz tartozó távirányítóval/szoftverrel. Azonban idővel ez a kamera elavulttá válik, és néhány modell kivételével nem kínálnak zoom funkciót, tehát nem túl sokoldalúak.

 

Léteznek olyan drónok is, amelyekhez nem jár kamera gyárilag, hanem a pilóta választhatja ki külön, hogy milyet szeretne csatlakoztatni hozzájuk. Ez több lehetőséget kínál egy integrált kameránál, de a plusz költségekkel is számolni kell, és nem biztos, hogy tökéletes lesz kompatibilitás a különböző elemek (drón, kamera, távirányító, szoftver) között.
 

 

Stabilizáció

A drónok egyik legnagyobb ellensége a szél. Minél erősebb egy drón stabilizációja, annál szellősebb időben lehet biztonságosan repülni vele.

A stabil felvételek elkészítéséhez továbbá olyan drónt érdemes választani, ami többtengelyes gimbal stabilizátorral rendelkezik. Ezek a stabilizátorok mechanikus elven működnek, és szerencsére még a nem túl drága drónokban is megtalálhatók.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket