Amit érdemes

Emberevő szekták

Szerző: blouis - 2019.09.29.

A mai embernek hinnie kell valamiben. Akár a tudomány szellemében, akár Istenben, akár a sorsban. A nagy egyházak már „kimentek a divatból”, hiszen nem korszerűek. Az új egyházak viszont teret hódítanak: egyre-másra jelennek meg az olyan szekták, szellemi és magukat vallásnak beállító szervezetek, melyek az emberekben létrejött űrt próbálják betölteni. Ezek szándékai azonban sokszor visszása, így itt az ideje megvizsgálni őket.
 

Szekták amik bekebeleznek!

Kórkép

 


A szekta „eredeti értelemben szűk körű, az elismert felekezetekbe be nem fogadott vallási vagy rituális jellegű közösség” – mondja a lexikon. Ma is hasonló változatát használjuk azzal a különbséggel, hogy mióta liberális világba élünk, szinte bármiből lehet elismert felekezetet gyártani. A szekták általános jellemzője, hogy valahonnan kiszakadtak, mivel csak egy-egy fontos részt ragadtak ki az „anyaegyház” tanításából. Az egyházakhoz hasonlóan az élükön egy alapító, a legfőbb vezető áll. Rendszeresen támadják a nagy vallásokat azok vagyonának jogosságát illetően, vagy éppen korszerűtlenségüket hirdetve.

 

Mi az, ami vonzóvá teszi őket?

 

A szekták térítői tulajdonképpen a mai marketing és reklámpszichológia tökéletes művelői. Ha az ember kezébe került már Jehova tanúi, vagy Krisnás szórólap, tudja, miről írok. A szórólapok szövegei, valamint a gyülekezetek honlapjai minden problémára megoldást ígérnek, boldog emberek láthatóak rajtuk és racionális okokat mondanak arra, miért légy a tagjuk. Bocsánat nem is a tagjuk. Mert eleinte csak „nézz be hozzánk” majd „ beszélgess velünk” , aztán már meg is lettél térítve.  Nagy az érzelmi sivárság. Az emberek úgy érzik, gáz hinni egy Istenben, azonban tartozni akarnak valahová. Emellett ezek közül az irányzatok közül sok támogatja azt, amit az egyházak többnyire elítélnek – pl. a melegek jogait, a szétesett családot vagy éppen az abortuszt. Így a legtöbb szekta rendkívül modern.

 

Mellékhatások

 

Mint minden gyógyszernek, a szektáknak is vannak mellékhatásaik.  Nem is kevés. Kezdjük talán azzal, hogy a mai legnagyobb közösségek alapítói egyszerűen megnézték annak idején, mire van igény. Ezt előrevetítették több évtizedre, majd fogyasztókat gyűjtöttek, és bumm: így alakultak egyházzá. Sajnos legtöbbjük jobb életet kínál, ám egészen egyszerűen úgy manipulálják és szippantják be a híveiket, hogy azok saját tudtukon kívül egyre több pénzt dobnak szektájuk virtuális perselyébe. Eleinte persze nem erről van szó, ám rövid időn belül ide lyukadnak ki. A történelmi egyházak és szekták is úgy értelmezik a szent könyveket, ahogyan ők szeretnék látni. Azonban némely szekta ezt kissé agresszívebben teszi: kiragadnak konkrét mondatokat, melyekkel indoklásként alátámasztják a mondanivalójukat. És hát a Biblia, vagy más szent könyv millió mondata segítségével bárki azt támaszt alá, amihez kedve szottyan. Így ezeket a térítő felekezetek könnyen toborozhatnak hiszékeny hívőket.
 

 

Ismertebb szekták

 

Jehova Tanúi

 


1870-ben alakult. Szerintük 7,6 millió hívő van és csak 144 ezer ember jut az örök életre, a többi meghal. Vezetői a vének. Rábeszélő stílusú térítés. Eddig öt- hat túllépett világéve időpontot jósoltak.

 

Mormonok

 


1830-ban alakult ez a politeista vallás. Szerintük 14 millió hívő csatlakozott hozzájuk. Rábeszélő stílusú térítés , a Nyolc Tanú és az alapító, Joseph Smith poligámiában éltek. Az ő látomásán alapul a szekta, mely szerint arany lapokat ásott ki, majd lefordítatta és visszatemette őket. Stephanie Meyer is mormon.

 

Szcientológia

 


1952-ben alapította Ron Hubbard. Alapítója adócsalásért ült. A vallás szerint a Xenu bolygóról 35 milliárd éve az emberbe került lélekrepeszeket igyekeznek feléleszteni. Gyakorlatilag „ átformálják a tudatot” agymosást végeznek. Céljuk az önmegvalósító ember.

 

Hit Gyülekezete

 


1979-ben Németh Sándort kispap alapította. Övék a Vidám Vasárnap, illetve az ATV. „Megtanítanak újra örülni”. Gyűléseiken átszellemülten hallgatják a zenéket. A katolikus egyházat megsavanyodottnak tekintik.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket