notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Mik az érzelmi manipuláció biztos jelei?

Te is érzelmi manipuláció áldozata lehetsz úgy, hogy észre sem veszed!

emszi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Elképzelhető, hogy úgy befolyásolja valaki a viselkedésedet, hogy te arról nem is tudsz – ezek a jelek arra utalnak, hogy érzelmi manipuláció áldozata vagy!

Mik az érzelmi manipuláció biztos jelei?

A legtöbb ember észre se veszi, ha a pszichológiai irodalom által „gaslightingnak” nevezett viselkedés áldozatává válik. Életed egy pontján akár te is lehettél áldozat, hiszen ezt a körmönfont, ártalmas viselkedést nehéz észrevenni.

 

Mi is a „gaslighting”?

A gaslighting az érzelmi, lelki bántalmazás egyik formája, ami kifinomult, manipulatív technikákat használ arra, hogy akárki valóságérzetét, érzelmi világát megzavarja.

 

Az áldozatok gyakran észre sem veszik, hogy mindezt szándékosan teszik velük

 

Ez a viselkedés gyakran a pszichopátia, szociopátia és a nárcisztikus személyiségzavar egyik velejárója. A „gaslighting” kifejezés az 1940-es években készült „Gaslight” (Gázláng) című filmből ered; a filmben egy férfi tudatosan és rendszeresen manipulálja feleségét, míg az megkérdőjelezi saját épelméjűségét. Azonban sajnos ez a jelenség nem csak a filmek világában létezik.

 

Az áldozatok érzelmeit gyakran érvénytelenítik, éreztetik velük, hogy azok nem helyénvalóak. Ez neurotikus, szorongó viselkedéshez vezethet, amitől úgy érezhetik, hogy megőrültek.

hirdetes

 

A manipulatív fél ilyenkor különböző stratégiákat használ; negatív szavak kiforgatása, másikra történő mutogatás, témaváltás, színlelt részvét, érzelmek becsmérlése, vagy egész egyszerűen minden tagadása. Gyakran használhatják a „paranoiás”, „túlreagálod”, vagy „csak drámázol” kifejezéseket.

 

A következő oldalon felsoroljuk azokat az árulkodó jeleket, amik arra utalnak, hogy ilyesfajta érzelmi manipuláció áldozatává estünk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Közösség

Szótár

Város

A város olyan közigazgatási egység, aminek jogilag meghatározott státusza van, általában... Tovább

Kocsma

A kocsmák napjainkra rendkívül népszerű találkozási helyekké nőtték ki magukat. A kocsmát... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészség Érdekesség