Jamie Svéd húsgolyója
Hozzávalók:
20 dkg sertés darált hús
20 dkg - marha darált hús
Só, bors, csipet kapor
1ek olívaolaj
1 kiskanál vodka
2ek áfonya lekvár
2dl zsíros tejszín
friss kapor a tálaláshoz (ha van)
1 bögre jázminrizs (gyorsrizs)
2 bögre víz
Só, 2-3 szegfűszeg
1 nagy zellergumó
Olaj, só,1dl víz
10-15dkg bébi spenót
Vizes kézzel apró gombócokat formálunk a húsból. A felhevített zsiradékon átforgatjuk a gombócokat és nagy lángon pirítani kezdjük. Majd másik serpenyőben kevés olajon szintén pirítani kezdjük a meghámozott, kockákra vágott zellert. Közben megfőzzük a rizst, só és szegfűszeget tehetünk a vízbe. Ha a zellerkockák kissé megpirultak felöntjük egy kis vízzel, megsózzuk és lefedve pároljuk. A húshoz hozzáadjuk a vodkával,elforraljuk belőle az alkoholt és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg fényes réteg lesz a gombócokon. Ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. A zellert összeforgatjuk a spenóttal és a kész rizzsel is. Forrón tálaljuk, ekkor még meg lehet szórni friss kaporral, ízlés szerint.