notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Ezt eredményezte a Hidegháború!

hirdetes

Te tudtál erről? Ekkora nyomott hagyott világunkban a Hidegháború!

MC
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A világ két legnagyobb szuperhatalma között a Hidegháborúban többször pattanásig feszült a húr. Azonban nem csak hadügyekben versenyeztek!

Ezt eredményezte a Hidegháború!

Mindenki hallott már a híres Hidegháborúról az Egyesült Államok és a Szovjetunió között, ha máshol nem, az iskolában. Kevesen hallották viszont, hogy nagyon szokatlan módon próbálták bizonyítani felsőbbrendűségüket ezekben az időkben – fúróversenyt rendeztek, méghozzá szó szerint világméretűt.

A két szuperhatalom egyénileg igyekezett minél mélyebbre jutni bolygónk külső rétegében. Hogy miért? Csak ki akarták deríteni, melyikük képes tovább fúrni. Kevesen érdeklődtek azonban ez iránt a próbálkozás iránt, ugyanis az egész világot az Űrverseny tartotta lázban.

hirdetes

Az Egyesült Államok Mexikó csendes-óceáni partjához közel kezdték el a fúrást, ’Project Mohole’ néven, de később a költségvetés hiánya miatt le kellett állítaniuk.

Az oroszok azonban sokkal, SOKKAL mélyebbre jutottak…

Nézd meg, hogy mit fedezett fel odalenn a Szovjetunió! Rémisztő!

Amint értesültek az amerikaiak munkálatairól, rögvest megkezdték saját fúrásukat, amit 24 éven keresztül folytattak (1970 – 1994). Bár a szovjet oldal csak azért csatlakozott a játszadozáshoz, mert bizonyítani akarta, hogy jobb, mint az USA, számos elismerésre méltó teljesítményt elértek.

Az orosz ’Kola Szupermély Lyuk’ a mai napig a világ legmélyebb mesterségesen létrehozott furata, amely körülbelül 12.28 kilométer mély!

Azonban nem csak menőzésre volt jó az egész. Az orosz fúrási tevékenységek számos tudományos felfedezéshez vezettek, mint például egy kétmilliárd éves mikroszkopikus plankton maradványainak feltárása. A maradványok körülbelül 24 ősi fajhoz tartoztak.

A fúrás alatt megtapasztalták azt is, hogy a felszín alatt 3-tól 6 kilométerig nincs átmenet a bazalt és a gránitréteg között.

A projektet végül leállították, ugyanis ilyen mélységben a lyukban 180 Celsius fokos hőség volt!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Ruha

A ruhák nem csak praktikai, hanem esztétikai célt is szolgálnak, kiváltképp napjainkban. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Technika Történelem