notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Izomláz-amire érdemes odafigyelni

hirdetes

Izomláz-amire érdemes odafigyelni

Sasa
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Van ugye a népi bölcsesség, hogy az izomlázra rá kell edzeni. Igen ám, de melyikre? Olvasd el a cikket és megtudhatod hogyan, miért alakul ki izomláz, érdemes-e ráedzeni vagy inkább pihenjünk.
 

Van ugye a népi bölcsesség, hogy az izomlázra rá kell edzeni. Igen ám, de melyikre? Olvasd el a cikket és megtudhatod hogyan, miért alakul ki izomláz, érdemes-e ráedzeni vagy inkább pihenjünk.

Izomláz két dologtól alakulhat ki:

- hosszú időn keresztül dolgozol anaerob tartományban és ettől besavasodsz
- terhelés hatására mikro repedések keletkeznek az izmokon

A gond ott kezdődik, hogy a két érzés ugyanaz. Akinek volt már az tudja, hogy fáj és éget, és rohadtul akadályoz a kényelmes mozgásban.
Az első esetben minden gond nélkül lehet végezni valami laza átmozgató edzést másnap. Bár, ha csak savasodásról van szó, akkor a magnézium, kálcium és gin-tonic is beválhat. A tonicban van egy tonin-nak nevezett anyag, ami segít kihajtani az izmok közül a tejsavat. Hátulütője, hogy rossz az íze, ezért kell gin-nel keverni!
Ez a fajta izomláz leginkább kardió edzések után érezhető, mikor megpróbálsz rekordokat döntögetni és olyan tempót diktálsz, hogy már nem tudsz egyenletesen levegőt venni, az izmok nem kapnak elég oxigént. Ez egyébként hosszútávon nem tartható fent, mert a test elkezdi lebontani önmagát. Akárcsak a magashegyi hegymászók esetében, mikor belépnek a halálzónába 8000 méter felett, megkezdődik a versenyfutás az idővel, mert a testük folyamatosan bontja le magát.

hirdetes

 


A másik lehetőség a terhelés hatására fellépő izomláz. Ez erősítő edzések után tapasztalható. Ilyenkor a terhelés és feszülés hatására keletkezik apró repedés az izomroston, ami az égető, fájdalmas érzést adja. Erre viszont NEM SZABAD RÁEDZENI! Ez egy sérülés, és mint minden sérülés esetén, meg kell várni a gyógyulást, majd utána újra edzeni.

hirdetes
Alapból nem okozna gondot, hogy megkülönböztesd a kettőt, mert talán nagyobb a memóriád, mint egy aranyhalnak és emlékszel rá, hogy milyen edzést végeztél. A gond akkor van, ha a kettőt keverted és kellően intenzív volt mindkettő, így nem eldönthető, hogy mitől is van a fájdalom. Ilyenkor legjobb megoldás, ha a legrosszabb eshetőségből indulsz ki és a pihenést választod.
Egy nap pihenő alatt is nagyon sokat javulhat az állapotod. Ugyanígy egy nap plusz terhelés, ami a “sérült” izmot éri, okozhat egy olyan sérülést is, ami hónapokkal visszavet a fejlődésben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Világ körül

Bár az utazás fogalma mai értelemben alapvetően egy vagy több személy helyváltoztatását... Tovább

DJI Phantom drón

Még csak kacérkodsz a drónozás gondolatával, és még nem tudta elszánni magad arra, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra