Januártól várható a következő minimálbér-emelés?!

Januártól várható a következő minimálbér-emelés?!

Szerző: vargazsanett - 2019.10.09.

Valóban drasztikusan fog növekedni a minimálbér a következő évben, mire lehet számítani? Mostani cikkünkben mindenre választ adunk! 

Januártól várható a következő minimálbér-emelés?!

Annak ellenére, hogy a 2020-as évre vonatkozó minimálbéreket már elég korán meghatározták, mégis sor kerülhet az újratárgyalásukra. Jelenleg ugyanis olyan ütemben növekszik a gazdaság, illetve az infláció, hogyha ez, az év második felében is így marad, kénytelenek lesznek döntést hozni a szociális partnerek, tudtuk meg a Magyar Nemzettől. 

 

Jelentősen befolyásolja majd a jövő év januártól érvénybe lépő 161 000 Ft-os minimálbért, illetve a 210,6 ezer forintos garantált bérminimumot az, ha a magyar gazdaság az év első feléhez méltó módon, ilyen rohamosan, a vártnál sokkal eredményesebben teljesít majd. 

 

Kopogtat a 219 ezer forintos minimálbér?!

A 2018, év végén kötött kétéves béralku alapján az idei év során 8%-kal nőtt és a következő évben újabb 8%-kal fog emelkedni a garantált bérminimum és a minimálbér összege. Mindkettő évre 8 százalékos mértéket határozott meg a testület. Amennyiben viszont a megállapodásban feltűntetett makrogazdasági mutatóktól jelentősen eltérnek majd a 2019-es számok, újratárgyalhatóvá válik a bérajánlás mértéke.

 

A megállapodás idén 2,9%-os termelékenységnövekedésre, 2,7 %-os infláció növekedésre és 3,9 %-os GDP-növekedésre számított. Akkor lesz lehetőség, illetve válik szükségessé a jövő évi összegek újratárgyalása, ha az év végére ezek az értékek minimum egy százalékponttal eltérnek majd a megjósoltaktól vagy, ha a 3 végleges mutató összesen együtt minimum 2 százalékos eltérést eredményez.

 

Fontos megemlíteni, hogy amennyiben előreláthatólag 2020. júliusától NEM csökkentik tovább a szociális hozzájárulási adót, akkor a már ugyancsak megállapított kötelező legkisebb kereset is újra alku tárgyává válik. 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket