notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A NASA útjára bocsátotta a DART űrszondát

hirdetes

Világűrben a DART szonda - Útnak indította a NASA a kisbolygó-eltérítő űrszondáját

Szaka Ádám
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A NASA kísérleti szempontból indította útjára a DART-ot, a célpontja egy kisbolygó és annak a holdja lesz. A próbautat képesek lesznek figyelemmel kísérni a Földről, valamint egy másik űrszondát is utána küldenek majd a jövőben. 

A DART űrszonda már a világűrben halad célja felé

Mi lesz a célja a DART-nak a világűrben?

Küldetése alatt a DART nevezetű űrszonda egy kettős kibolygót, a Didymost, amelynek átmérője 780 méter, valamint az az körül keringő, 160 méterrel rendelkező holdját, a Dimorphost fogja célba venni, s a tervek szerint minimálisan változtatni fog a kisebb égitest keringési útvonalán, azáltal, hogy belé ütközik. Az aprócska hold keringési pályájában így változás állhat majd be, ezek pedig rögzíthetők, felmérhetők lesznek majd a bolygónkon lévő távcsöves berendezésekkel. A jövőben útnak fognak indítani egy európai űrszondát, hogy felkeresse a helyszínt, ezáltal további adatokat szolgáltasson az űrkutatóknak. Az adatok mindazonáltal nagyobb rálátást fognak biztosítani a NASA részére azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges veszélyhelyzetben mennyire lenne sikeres ez a módszer a Földet fenyegető égitestek elhárítására. 

 
 
 
 
hirdetes
 
 
 
 
 
 
 
 
 
hirdetes
 
 

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés

Miféle változásokat eredményez majd a teszt a Dimorphosnál?

A teszt végrehajtása közben nem lesz majd olyan következmény, amely azt eredményezné, hogy a kettős rendszerben levő égitestek a Föld felé irányulnának, csupán a kisbolygó keringési pályája változik meg oly mértékben, amely nem túlságosan nagy jelentőségű lesz. Példának azt a jelenséget hozhatjuk fel, amikor egy maratont futó sportoló nem kibontott, de összekötött hajjal rugaszkodna neki feladatának, s ezért a kisebb súrlódás nagyobb sebességet biztosítana az atlétának. Amennyiben a számírások pontosak voltak, úgy az ütközés a 2022-es év októberében megy majd végbe. Tíz nappal azelőtt, hogy a DART megejti a fizikai kontaktust, olasz nanoműholdokat ereszt ki magából, szám szerint 9-et, melyek a helyszínt fogják vizsgálni testközelből. A Hera elnevezést viselő, Európából származó űrszonda az elképzelések szerint 2024-ben kezdi meg űrbéli útját, három évig tartó túráját követően a becsapódás okozta eredmények felmérését fogja elvégezni. A NASA, a Hera segítségével, képekhez jut a keletkezett kráterről, valamint a kettős aszteroida rendszerben megesett differenciákról egyaránt. 
 

Már a csillagok közt jár a DART

Magyar időszámítás szerint 2021. november 24. napján, reggel 7 óra 21 perckor lőtték ki a DART-ot, a kilövési helyszín a Kaliforniában található Vandenberg Légibázis űrkikötője volt. A szonda egy SpaceX Falcon 9 fedélzetén utazott, sikeresen levált róla a tökéletesen helyen és időben, megkezdte hosszú útját a Didymos és Dimoprhos irányába.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Születésnapi buli Budapesten

Egy születésnapi buli megszervezésének legfontosabb része a tökéletes helyszín... Tovább

Fal

A kőből, betonból, vályogból vagy egyéb építőanyagból készült konstrukciót terek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Lenyűgöző technika Technika Világunk