notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A NASA útjára bocsátotta a DART űrszondát

hirdetes

Világűrben a DART szonda - Útnak indította a NASA a kisbolygó-eltérítő űrszondáját

Szaka Ádám
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A NASA kísérleti szempontból indította útjára a DART-ot, a célpontja egy kisbolygó és annak a holdja lesz. A próbautat képesek lesznek figyelemmel kísérni a Földről, valamint egy másik űrszondát is utána küldenek majd a jövőben. 

A DART űrszonda már a világűrben halad célja felé

Mi lesz a célja a DART-nak a világűrben?

Küldetése alatt a DART nevezetű űrszonda egy kettős kibolygót, a Didymost, amelynek átmérője 780 méter, valamint az az körül keringő, 160 méterrel rendelkező holdját, a Dimorphost fogja célba venni, s a tervek szerint minimálisan változtatni fog a kisebb égitest keringési útvonalán, azáltal, hogy belé ütközik. Az aprócska hold keringési pályájában így változás állhat majd be, ezek pedig rögzíthetők, felmérhetők lesznek majd a bolygónkon lévő távcsöves berendezésekkel. A jövőben útnak fognak indítani egy európai űrszondát, hogy felkeresse a helyszínt, ezáltal további adatokat szolgáltasson az űrkutatóknak. Az adatok mindazonáltal nagyobb rálátást fognak biztosítani a NASA részére azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges veszélyhelyzetben mennyire lenne sikeres ez a módszer a Földet fenyegető égitestek elhárítására. 

 
 
 
 
hirdetes
 
 
 
 
 
 
 
 
 
hirdetes
 
 

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés

Miféle változásokat eredményez majd a teszt a Dimorphosnál?

A teszt végrehajtása közben nem lesz majd olyan következmény, amely azt eredményezné, hogy a kettős rendszerben levő égitestek a Föld felé irányulnának, csupán a kisbolygó keringési pályája változik meg oly mértékben, amely nem túlságosan nagy jelentőségű lesz. Példának azt a jelenséget hozhatjuk fel, amikor egy maratont futó sportoló nem kibontott, de összekötött hajjal rugaszkodna neki feladatának, s ezért a kisebb súrlódás nagyobb sebességet biztosítana az atlétának. Amennyiben a számírások pontosak voltak, úgy az ütközés a 2022-es év októberében megy majd végbe. Tíz nappal azelőtt, hogy a DART megejti a fizikai kontaktust, olasz nanoműholdokat ereszt ki magából, szám szerint 9-et, melyek a helyszínt fogják vizsgálni testközelből. A Hera elnevezést viselő, Európából származó űrszonda az elképzelések szerint 2024-ben kezdi meg űrbéli útját, három évig tartó túráját követően a becsapódás okozta eredmények felmérését fogja elvégezni. A NASA, a Hera segítségével, képekhez jut a keletkezett kráterről, valamint a kettős aszteroida rendszerben megesett differenciákról egyaránt. 
 

Már a csillagok közt jár a DART

Magyar időszámítás szerint 2021. november 24. napján, reggel 7 óra 21 perckor lőtték ki a DART-ot, a kilövési helyszín a Kaliforniában található Vandenberg Légibázis űrkikötője volt. A szonda egy SpaceX Falcon 9 fedélzetén utazott, sikeresen levált róla a tökéletesen helyen és időben, megkezdte hosszú útját a Didymos és Dimoprhos irányába.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Újság

Az újság első sorban egy kézzel fogható, papírból készülő médium, amely segítségével... Tovább

Kerékpárzár

Ha rendelkezel biciklivel, mindenképpen szükséges hozzá egy kerékpárzár is. Akár egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Lenyűgöző technika Technika Világunk