A rendszertelen alvás és a koránkelés veszélyei

Veszélyben a koránkelők! A rendszertelen alvás következményei

Szerző: kvothe - 2019.04.19.

A tested jelzi neked, ha nem úgy és annyi alvást kap, amennyit igényel – de tudod mik ezek a jelek?

A rendszertelen alvás és a koránkelés veszélyei

Hajnali 5 óra van. Megszólal a rettentő hang, ami egy újabb nehéz nap kezdetét jelzi. Fáradtabbnak érzed magad, mintha 3 hete ébren lennél. Ha Természetesen nem vagy ezzel egyedül, de ez ne nyugtasson.

 

Létezik az úgynevezett szociális jetlag nevű jelenség, amely lényegében nem más, mint a különbség az ébresztőórád sikoltozása és a között, hogy saját magadtól mikor ébrednél fel. Emellett, ha nem megfelelő a matrac, amin az éjszakát töltöd, ez csak fokozza a fáradtságérzetet. Az érzés, amikor fáradtan ébredsz és kimerülve fekszel le a nap végén csak mert akkor kellett ébredned, amikor az órád azt mondta, és nem akkor, amikor a szervezeted úgy érezte, hogy itt az ideje.

 

Alapjáraton az emberi szervezet be van állva arra, hogy akkor ébredjen fel, amikor feljön a Nap. Ennek okáról a légzéssel és alvás kutatásával foglalkozó Dr. Maree Barnes, mesélt:

 

„Amikor felkel a nap, a fény megakadályozza a szervezet melatonin-termelését, amely egy természetesen termelődő hormon a testünkben, feladata pedig az, hogy segítsen az elalvásban. Ugyanakkor a hidrokortizon-szint növekedni kezd, amikor megérkezik a reggel. Ez a hormon akkor mutatkozik meg, amikor ijedtünkben hirtelen úgy érezzük, hogy energia áramlik át a testünkön.”

 

 

Ezért nem természetes napkelte előtt felébredni: szervezetünkben még mindig magas a melatonin-szint, a hidrokortizon pedig még nem kezdett el hatni. Ez pedig súlyos következményekkel járhat, úgymint hormonális egyensúlyzavarok, szívbetegség, cukorbetegség, stroke, depresszió, vagy akár gyorsabb öregedés.

 

Hogy hogyan küszöböljük ki a szociális jetlagot, arról a következő oldalon olvashatunk!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket