Kiderítették, miért olyan idegesítő a táblákon végighúzott körmök hangja!

Ezért mászunk a falra a legidegesítőbb hangok hallatán!

Szerző: kvothe - 2017.02.26.

Hallottad már a túlvilági sikolyokhoz hasonló hangot, amit egy krétatáblán kaparászása közben tapasztalhatunk? Most elmagyarázzuk, miért akartál kifutni a világból tőle!

Kiderítették, miért olyan idegesítő a táblákon végighúzott körmök hangja!

A hang, amitől mindenki a falra mászik. Amit leginkább egy kísértet túlvilági sikolyához tudnánk hasonlítani. Bizony ám, a krétatáblát karcoló körmökről van szó.

 

Rengeteg kutatást végeztek már, hogy kiderítsék, mi is okozza az intenzív és negatív fizikai reakciót, amit ilyenkor hallunk. A legújabb tudományos felfedezés szerint a problémát az emberi szervezet biológiája (egész pontosana fül) és részben az agyunk működése okozza.

 

Eleinte úgy gondolták, hogy a hang a főemlősök vészkiáltására hasonlít, ezért vált ki belőlünk ilyen heves reakciót. Később ezt az elméletet megdöntötték, ugyanis a majmok és az emberek teljesen másképpen (értsd: az emberek egyáltalán nem) reagáltak a magas hangokra.

 

Később, 1986-ban Randolph Blake Nobel-díjat kapott, mert bebizonyította, hogy valójában a közepes hangmagasság az, ami annyira irritálja az embereket. De miért? Itt érünk a dolog érdekesebb részéhez!

 

A legújabb kutatások

 

Michael Oehler és Christoph Reuter zenetudománnyal foglalkozó szakértők. Egy kísérlet során különböző kellemetlen hangokat mutattak a résztvevőknek, és alaposan kielemezték azok reakcióit. A bátor tesztalanyoknak olyan retteneteket kellett elviselniük, mint a kréta vagy körmök hangja a táblán, hungarocell-dörzsölés és a villával kapart tányérok zaja.

 

Eközben folyamatosan figyelték a pulzusukat, vérnyomásukat és a bőrfelületük elektromos vezetőképességét.

 

Mire jöttek rá? A következő oldalon eláruljuk!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket