Kifejlődhet egy szupermutánsa a delta plusz variánsnak

A tudósok szerint a delta plusz után egy új szupermutánsa is megjelenhet a koronavírusnak

Szerző: Szaka Ádám - 2021.11.25.

Felénk még nem régen ütötte fel a fejét a delta plusz néven ismert variációja a koronavírusnak, amelyet AY. 4.2-esnek neveznek, ám a brit tudósok azt az információt szolgáltatták a Guardiannak, hogy „szupermutáns” születhet a deltából. 

Felbukkanhat a delta plusz szupermutánsa a jövőben

Mindenütt felütötte a fejét a delta variáns

A Harvard TH Chan School of Public Health epidemológusaként tevékenykedő William Hanage azt jelentette ki, hogy a világon szinte mindenütt dominánssá lett a delta variáns mostanra, valamint ennek a vírusformának az alvariásai. Hanage véleménye az, hogy a mi régiónkba nemrégen megérkezett AY. 4.2 variánsról nem lehet elmondani, hogy „gigantikusan fertőzőbb” a „sima” delta variánsnál. A „delta plusz” elnevezést viselő vírustípus ezzel szemben 10-15%-kal jobban fertőz. 

Új mutáns támadhatja meg a lakosságot a jövőben

A University of Cambridge mikrobiológusaként dolgozó Ravi Gupta úgy vélekedik, hogy „80%-ban biztos”, miszerint számítani lehet az elkövetkezendő két esztendőben egy olyasféle mutánsra, amelynek a tünetei sokkalta súlyosabbak lesznek a mostaninál, valamint erősebben fog fertőzni is.

Megemlítette még, hogy „elképzelhető” lesz a másik variáns és a delta virális rekombinációja, ebből egy „szupermutáns” kifejlődése történhet. Azonban azt egyaránt kijelentette, miszerint az efféle esemény a vírusoknál „nem túl gyakori.” 

Mik a feltételei egy szupermutáns kialakulásának? 

Olyan részein alakulhat ki a világnak egy ilyesfajta mutáns vírus, ahol a delta dominanciája még nem esett meg, legalábbis így vélekedett Gupta. A vakcinák használata egy fegyver lehet a szupermutáns ellen, használatuk csökkentheti a létrejöttének esélyeit. 

Beszámoltak róla a tudósok, hogy a jövőben a rengeteg mutáció révén sújthatja majd világunkat egy olyan mutálódott variáns, amely ellen a mostani vakcinák már nem fognak megfelelő védelmet szolgáltatni. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket