notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kifejlődhet egy szupermutánsa a delta plusz variánsnak

hirdetes

A tudósok szerint a delta plusz után egy új szupermutánsa is megjelenhet a koronavírusnak

Szaka Ádám
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Felénk még nem régen ütötte fel a fejét a delta plusz néven ismert variációja a koronavírusnak, amelyet AY. 4.2-esnek neveznek, ám a brit tudósok azt az információt szolgáltatták a Guardiannak, hogy „szupermutáns” születhet a deltából. 

Felbukkanhat a delta plusz szupermutánsa a jövőben

Mindenütt felütötte a fejét a delta variáns

A Harvard TH Chan School of Public Health epidemológusaként tevékenykedő William Hanage azt jelentette ki, hogy a világon szinte mindenütt dominánssá lett a delta variáns mostanra, valamint ennek a vírusformának az alvariásai. Hanage véleménye az, hogy a mi régiónkba nemrégen megérkezett AY. 4.2 variánsról nem lehet elmondani, hogy „gigantikusan fertőzőbb” a „sima” delta variánsnál. A „delta plusz” elnevezést viselő vírustípus ezzel szemben 10-15%-kal jobban fertőz. 

Új mutáns támadhatja meg a lakosságot a jövőben

hirdetes

A University of Cambridge mikrobiológusaként dolgozó Ravi Gupta úgy vélekedik, hogy „80%-ban biztos”, miszerint számítani lehet az elkövetkezendő két esztendőben egy olyasféle mutánsra, amelynek a tünetei sokkalta súlyosabbak lesznek a mostaninál, valamint erősebben fog fertőzni is.

Megemlítette még, hogy „elképzelhető” lesz a másik variáns és a delta virális rekombinációja, ebből egy „szupermutáns” kifejlődése történhet. Azonban azt egyaránt kijelentette, miszerint az efféle esemény a vírusoknál „nem túl gyakori.” 

hirdetes

Mik a feltételei egy szupermutáns kialakulásának? 

Olyan részein alakulhat ki a világnak egy ilyesfajta mutáns vírus, ahol a delta dominanciája még nem esett meg, legalábbis így vélekedett Gupta. A vakcinák használata egy fegyver lehet a szupermutáns ellen, használatuk csökkentheti a létrejöttének esélyeit. 

Beszámoltak róla a tudósok, hogy a jövőben a rengeteg mutáció révén sújthatja majd világunkat egy olyan mutálódott variáns, amely ellen a mostani vakcinák már nem fognak megfelelő védelmet szolgáltatni. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Tűzbiztos széf

Manapság nem elég, ha széfünk feltörés, lopás ellen nyújt általános... Tovább

Újság

Az újság első sorban egy kézzel fogható, papírból készülő médium, amely segítségével... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Napi téma Világunk