Koronavírus az állatkertekbe: Ha kell egymással etetik meg az állatokat a bezárt állatkertekben

Ha kell egymással etetik meg az állatokat a bezárt állatkertekben

Szerző: noemivida - 2020.04.15.

A koronavírus járvány, és a megfékezésére hozott korlátozások számos területet elég drasztikusan érintenek. Így jártak az állatkertek is. Pont mikor végre beindult volna a szezon tavasszal, bezárni kényszerültek a kapuikat. A szinten minden bevételi forrásuktól eleső állatkertek néhol már a legrosszabb forgatókönyvekkel is készülnek.

Koronavírus z állatkertekben

Rossz helyzetben vannak az állatkertek, áldozatokat kell hozni 

A látogatók elmaradnak, pedig a húsvéti ünnepnapok, a napsütötte hétvégék pont ideálisak lennének egy óriási állatkerti sétára. De a helyzet most mást hozott, nincsenek látogatók, és nincsenek bevételek sem. Az állatok viszont éhesek. A legtöbb állat etetése kritikus, az élelem beszerzése költséges, sok esetben friss alapanyagokra van szükség. Nehéz időszak ez mindenkinek, amit valahogy túl kell élni. Egy a BBC-nek nyilatkozó észak-németországi állatkert igazgatója, Verena Kaspari azt mondta, a legrosszabbakra is fel vannak készülve, listázzák, mely állatokkal fogják a többi állatot elsőént megetetni. Gondolt itt például a pingvinek, és fókák friss hallal való ellátásár is többek között.

 

Az állatok nem éhezhetnek

Ez a terv bár elég meredeknek tűnik, belegondolni is rossz, de ha nem marad más választás, akkor nem marad más választás. Az állatok nem éhezhetnek! Természetesen csak a legszükségesebb esetben fordulnának ehhez a megoldáshoz, egyelőre keresik a barátságosabb kiutat ebből a helyzetből, de az állatkert igazgatója azt is elmondta, ha kell inkább elaltatják az állatokat, minthogy éhezzenek náluk. Reméljük erre nem kerül sor.

 

Bár a német állam segélycsomagokat állított össze a kisvállalkozások számára, mivel az állatkert egy szövetség tagjaként működik nem részesül ebben. Több helyi hír szerint is a legtöbb állatkert most adományokat próbál gyűjteni, valamint a kormány segítségét is kéri. Az ország állatkertjeit összefogó szövetség, a VdZ érvei szerint az állatkerteket azért kell kiemelten kezelni, mert ők nem tudják szüneteltetni tevékenységüket, befagyasztva ezzel költségeiket: az álatok élelemre, és folyamatos felügyeletre szorulnak. Egy átlagos állatkert pedig nagyjából 500 ezer eurótól esik el a koronavírus miatt.

 

Mi a helyzet a többi állatkerttel?

Nemcsak a kisebb állatkertek vannak most szorult helyzetben, a híres bécsi schönbrunni állatkert az alkalmazottjainak 70%-át elküldte 3 hónapos szabadságra, bár úgy nyilatkoztak, ők egy ideig még kibírják a tartalékaikkal. Magyarországon is bezártak az állatkertek, a Fővárosi Állat- és Növénykert 1994 óta egyetlen napot sem volt zárva, de több napot, ahogyan most is, legutóbb 1956-ban. A gondozók között váltott műszakban zajlik a munka, tartva a megfelelő távolságokat, nyilatkozatuk szerint, az állatokon semmi változást nem látni, nem hiányolják különösképpen a látogatókat. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket