Megvan az első ország, ahol kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást: a Vatikánban kötelező a koronavírus elleni vakcina

Megvan az első ország, ahol kötelezővé tették a koronavírus elleni vakcinát

Szerző: noemivida - 2021.02.19.

Amikor megjelent a koronavírus elleni vakcina, el-el kezdtek terjedni olyan hírek, hogy kötelező lesz beadatni. Szakemberek, döntéshozók nyugtattak minket, hogy nem kötelező, de erősen ajánlott. Még is úgy néz ki, hogy meg van az első ország, ahol kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltás, ez az ország pedig nem más, mint a Vatikán.

Vatikán kötlező koronavírus elleni oltás

A Vatikáni dolgozók állása a tét

A Vatikán nagyon komolyan veszi Ferenc pápa oltáspárti álláspontját: Bármely vatikáni alkalmazott, aki nem hajlandó koronavírus ellen beoltatni magát, és nem tudja igazolni, érvényes orvosi papírokkal, hogy számára az oltás egészségügyi kockázatot jelent, kockáztatja, hogy ki lesz rúgva. A vatikáni városállam kormányzója által aláírt, február 8-i rendelet szerint azokra az alkalmazottakra, akik bizonyított orvosi ok nélkül lemondanak az oltásról, akár „a munkaviszony megszakításáig” szankció is vonatkozhat. Az irányelv megemlítette a Vatikán alkalmazottai munkahelyi védelmének szükségességét, valamint Ferenc tanácsadó COVID-19 szakbizottsága által kiadott iránymutatásokat, amelyek szerint az egyéneknek erkölcsi felelősségük van az oltásért ”, tekintettel arra, hogy az oltás elutasítása kockázatot jelenthet mások számára. ”

 

Mennyire jogszerű ez?

A rendelet heves vitát váltott ki csütörtökön, mivel rendelkezései jóval meghaladják a COVID-19 oltások általában önkéntes jellegét Olaszországban és a világ nagy részén. A Vatikán abszolút monarchia Róma szívében, amely függetlenül működik az olasz jogtól és az olasz munka védelmétől. A rendeletre vonatkozó kérdésekre válaszolva, csütörtök késő későn tett nyilatkozatában a Vatikánvárosi kormányzóság hivatala megvédte az intézkedést, de tagadta, hogy sérti a munkavállalók jogait. Szerinte a közegészségügyi válságra adott sürgős válaszként adták ki, és tükrözte az egyes munkavállalók és a tágabb közösség védelmének szükségességét.

 

Mennyire vet fel erkölcsi aggályokat?

Egyes katolikusok és más hívők hitalapú aggodalmukat fejezték ki az oltásokkal kapcsolatban, mivel a rendelkezésre álló vakcinák egy része közvetetten kapcsolódott a magzat elvetélt sejtjeit használó kutatáshoz. A Vatikán doktori hivatala erkölcsileg elfogadhatónak találta a katolikusok számára a COVID-19 oltások befogadását, beleértve azokat is, amelyek olyan kutatásokra támaszkodtak, amelyek abortált magzatokból származó sejteket használtak. A körülbelül 5000 alkalmazottal rendelkező Vatikán azon van, hogy talán az első ország legyen, amely befejezi felnőttkori oltási kampányát. A Szentszék egészségügyi szolgálata januárban kezdte el beoltani a munkatársat és családtagjaikat a Pfizer oltással. Maga a pápa is megkapta mindkét szükséges adagot, a Vatikán pedig kibővítette oltóanyag-kínálatát, hogy a térség hajléktalanjaira is kiterjedjen.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket