notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Négy katonai egység, akik a történelem legjobbjai közé tartoztak

hirdetes

Irgalmat nem ismerő harcosok - Négy félelmetes katonai alakulat a középkorból

Szaka Ádám
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A világtörténelem véres eseményekkel volt tele, és nem ritkán fordult elő, hogy egy népcsoportból kiemelkedtek olyan katonai képzettségű alakulatok, akik mesterszinten űzték a háború művészetét. Ők voltak a középkor legfélelmetesebb harcosai. 

Félelmetes harci alakulatok a középkorban

A szamurájok

A Japánból származó szamurájharcosok ilyen néven történő említése a 10. században kezdődött, szolgálatban állásuk pedig nem is szűnt meg a 19. századig. Időszámításunk szerint 794-ben az úgynevezett Heian-kor vette kezdetét Japán országában, amely zűrzavaros időszakként vonult be a történelembe. A nemesség ekkor magánhadseregeket állított fel, azon céllal, miszerint meg kívánták védeni saját területeiket a riválisaiktól. Mivel a szamurájok különleges harci tréningen estek keresztül, ezért nem telt bele sok időbe, mire a földesurak és a kormányzás egyaránt preferálni kezdte őket hatékonyságuk miatt. A leginkább jelentős időszakuk azonban a 12. századra tehető, ekkor ugyanis különböző hadurak a saját kezükbe kívánták helyezni az irányítást, a birodalmi vezetés ellen felkelve. Ez volt a Kamakura korszak, amely 1185-ben kezdődött, majd egészen 1333-ig számították, ekkortájt a sógun volt az a vezér, akinek a szamurájok szolgálattal tartoztak. A szamuráj kiképzés már fiatalkorban elindult a fiúknál, bizonyos feljegyzések szerint már a 10 évesnél ifjabb gyerekeket is ráléptették az útra. Megtanulták a lovaglást, az íjászatot, a kettő kombinációját, valamint a karddal való bánásmódot úgyszintén. A szamuráj rangok a 17. század elején tisztázódtak, ekkor három fokozatra sorolták be őket, melyeket az elért érdemeik határoztak meg, ezek voltak a gokeni, a joshi, és a legmagasabb szinten álló, a hatamoto.

hirdetes

A varég gárda

A varég gárdisták a svéd vikingek leszármazottai voltak, azonban olyan zsoldosokként kell rájuk tekintenünk, akik származásuktól függetlenül a Bizánci Birodalomért vívták meg csatáikat. Amikor a vikingek kalandozásai kezdetüket vették, a svédek a mai Lettország, valamint Észtország irányába kezdték meg felfedezőútjukat, majd a keleti-szlávok felé történt haladásuk. A 10. században általuk alapult meg a Rusz állam, ennek egyik vezetője volt I. Vlagyimir, aki úgy fejezte ki a barátságát II. Baszileiosz bizánci császár irányába, hogy 6000 elit katonát adományozott neki. Így ezek a férfiak váltak a varég gárda első képviselőivé. Ütőképességük miatt a császár további északiakat óhajtott seregébe bevonni, ezáltal kívánta bővíteni soraikat. A bizánci katonákra jellemző volt, hogy az arisztokrácia érdekeit inkább tartották szem előtt az uralkodóénál, a varégokról azonban ez nem volt elmondható, ők közvetlen a császárhoz fordultak lojalitásukkal.  Nem egy bizánci császár szerzett velük stabilitást a trónjához. A gárda egyik része a birodalmi és császári testőrségben nyilvánult meg, valamint léteztek a „városon kívüli” varégok, akik a frontvonalban játszottak szerepet. Gárdistának lenni több szempontból előnyökkel járt, vagyonhoz, házhoz, társadalmi kiemeltséghez jutottak azok az illetők, kik ezen zsoldosok közé tartoztak. 

hirdetes

Szeretnél további elit harcosokról olvasni, akik a középkorban tevékenykedtek? Lapozz a következő oldalra, ahol a cikkünk folytatását találod! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Nőnap

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917... Tovább

Festés utáni takarítás

A festési és mázolási munkálatok után rengeteg szennyeződés marad a helyiségekben, melyeket... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Történelem Világunk