Spinosauridák maradványai a Wight-szigeten

Tudományos érdekesség az őslénykedvelőknek! A Spinosaurus rokonai a Wight-szigeten

Szerző: Szaka Ádám - 2021.10.05.

A Spinosaurus rokonai az Egyesült Királyságban? A krokodilszerű dinoszauruszok története folytatódik. Az Egyesült Királysághoz tartozó Wight-szigeten új fosszíliákra bukkantak, a spinosauridák itt is jelen voltak a dinoszauruszok korában.

A krokodilszerű dinoszaruszok mint félelmetes ragadozók

A Spinosaurus első leletei

Ez az őskori ragadozó a therodopodák közé tartozott, nevének jelentése „tüskésgyík”, s ez aligha lehet meglepő, hiszen hátát egy óriási taraj díszíthette. A kréta korszakban élt, megközelíthetően 100 millió évvel ezelőtt, ez volt az utolsó nagy korszak a háromból, amikor a dinoszauruszok uraltál Földünket. Mielőtt a kihalás szélére sodródott volna a faj, Észak-Afrikában volt fellelhető, az első hozzá kapcsolódó leleteket Egyiptomban találta meg egy Ernst Stromer nevezetű, német őslénykutató, 1912-ben. Tőle kapta a nevét is, a Spinosaurus aegyptiacus-t, 1915-ben. Az akkori technológia nem tette lehetővé a teljes körű, pontos vizsgálatot, és az eredeti fosszíliák a második világháború folyamán meg is semmisültek. Később újak kerültek elő Marokkóból, s ezidáig hat olyan helyszín ismeretes, ahol csontvázának maradványaira bukkantak világszerte. Ezek alapján rekonstruálták a külsejét. 

Egy igazi csúcsragadozó 

Hogyha ezek az állatok nem haltak volna ki, bizony az embereknek egyáltalán nem lenne könnyű együtt élni velük. Az őstörténet egyik legfélelmetesebb ragadozói voltak, s habár a legújabb kutatások szerint halakkal és vízi élőlényekkel táplálkoztak (ezt a krokodilokéhoz hasonló koponyacsont támasztja alá), egy a spinosauridák családjába tartozó Baryonyx lelet gyomrában Iguanodon csontokat találtak, s utóbbi szárazföldi növényevő dinoszaurusz volt. A Spinosaurus 14 méter hosszúságúra megnőhetett, valamint akár 20 tonna súllyal rendelkezhetett.

Korábban felfedezett rokonok

A spinosaurida ághoz tartozó, két leginkább említésre méltó fajok voltak a Baryonyx és a Suchomimus. Legnagyobb méretű rokonukhoz hasonlatosan, ők is a kréta korszak idejében járták a bolygónk felszínét. A Baryonyx jelentése „nehéz karom”, ez utal az őshüllő mellső végtagjainak első ujjain elhelyezkedő karmokra, ez segítségére válhatott a halászásban, amikor a folyóparton lesben állva figyelte a sodrást, feszülten várva a megfelelő pillanatra, hogy lecsaphasson prédájára. Az orrától a farkáig 10 méteres lehetett a hossza. A Suchomimus nevének jelentése „krokodil utánzó”, csontvázának felépítése arra utal, hogy ő egyaránt vízi életmódot folytatott. Méretben ő áll középen a három fajból, a maga 11 méteres hosszúságával. Míg a Baryonyx-ot már az angliai Surrey-ben fedezték fel, addig a Suchomimus csontok a családfővel megegyezően Afrikából kerültek elő, Nigériából.

Amennyiben többet szeretnél tudni arról, hogy milyen teóriák élnek manapság ezen állatok egykori élőhelyeiről, vagy milyen új fajokat fedeztek fel, úgy lapozz a következő oldalra! 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket