Spinosauridák maradványai a Wight-szigeten

A krokodilszerű dinoszaruszok mint félelmetes ragadozók

Hogyan kerülhettek a Brit-szigetekre?

Noha manapság az Egyesült Királyság délnyugati részén elterülő Wight-sziget fehér homokkőszirtjeiről ismeretes, amelyeket a tenger hullámai ostromolnak, ez nem volt mindig így. Az ősidőkben, megközelítőleg 125 millió évvel ezelőtt, ezen a területen a szavannához hasonló környezet terült el, egy hatalmas völgy, aminek síkságait folyók szelték át. Ez tette lehetővé azt, hogy a spinosauridák itt tökéletes élőhelyet találjanak maguknak, elvégre gazdag volt tápanyagban, s a területi adottságok is az ő életmódjuknak kedveztek. 

Az új fajok feltárása

A paleontológusok két új fajra utaló fosszíliákat találtak, a maradványok arra engedtek következtetni, hogy mindkettő a krokodil alkatú dinoszauruszok ágához tartozott a maga idejében. Az eddig ebbe a családba sorolt állatfajoknál kisebb mérettel rendelkeztek, megközelítőleg 8 méteres hosszúságukkal, valamint 2 méteres magasságukkal. A tudósok a Ceratosuchops inferodios névvel illették az egyiket, ez szabad fordításban annyit tesz, hogy „szarvas, krokodilarcú pokolbéli gémek”. Az elnevezés kissé furának hathat, azonban nem teljesen idegen, ugyanis a madarak az elsőszámú leszármazottai a dinoszauruszoknak, s a gémek életmódja egyaránt a vízhez kötött, csakúgy, mint ezeké az állatoké lehetett évmilliókkal korábban. A másik a Riparovenator milnerae elnevezést kapta, ennek a jelentése „Milner folyóparti vadásza”, utalva ezzel Angela Milner brit spinosaurida szakértőre. A csontok ugyan nincsenek tökéletes állapotban, arra mégis következtetést engednek, hogy a spinosauridák családja is igencsak változatos fejlődésen mehetett keresztül az evolúcióban. 

Szerte a világban

Spinosaurida csontokat találtak már Ázsiában és Európában is, és Chris Barker elmélete szerint az állatok gyökerei Európához köthetők, csupán később vándoroltak át Észak-Afrikába. Amennyiben ez a felvetés helytálló, úgy további csontok előkerülésére lehet számítani Anglia partjairól, vagy akár az európai kontinens már területeiről.

„Nem spóroltam semmit!”

A Jurassic Park trilógiában szerepet kap a Spinosaurus, méghozzá a harmadik résznek az a dinoszaurusza, aki a „főgonosz” szerepet ölti magára, Dr. Alan Grant-et és társait próbálja meg levadászni. Intelligensnek, vérszomjasnak, és erősnek ábrázolják, a filmben még egy T-rexet is képes leteríteni a lábáról. Az itteni megjelenítése aligha tükrözi azt, hogy milyen lehetett a valóságban, azonban sokaknak a kedvenc ragadozójává vált a vásznon való feltűnését követően. 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket