Hűtőben tárolod a krumplit? Jobban teszed, ha azonnal kiveszed onnan!
Súlyos veszélyekkel jár a hűtőben tárolt krumplik elfogyasztása – hivatalos kijelentést tettek közzé róla!
Az ember otthonában a hűtő az egyik legfontosabb háztartási berendezés, amely nélkül el sem tudnánk képzelni egy konyhát. A nagybevásárlásból hazatérve ösztönösen igyekszünk minden romlandó ételt azonnal a hidegre tenni, hogy megőrizzék frissességüket, és napokkal később is a lehető legjobb állapotukban fogyaszthassuk el őket.
Van viszont egy valami, amit soha nem szabad a hűtőben tárolni.
A brit FSA (Foods Standards Agency – Élelmiszerügyi szabványhivatal) weboldalán a következő megjegyzés olvasható:
„Nagyon fontos, hogy a krumplikat semmiképpen ne tároljuk a hűtőben.
Ha lehűtjük őket, a krumplikban található keményítő cukorrá alakul át. Sütés közben ezek a cukrok reakcióba lépnek az aszparaginnal (egy aminosav) és akrilamidot hoznak létre, amely veszélyes lehet.”