Ha eddig nem lett volna elég bajunk, lángokba borult a Csernobil melletti radioaktív erdő, tűz ütött ki a Csernobi meletti zónáb

Ha eddig nem lett volna elég bajunk, tűz ütött ki a Csernobil melletti radioaktív erdőben

Szerző: noemivida - 2020.04.06.

A baj nem jár egyedül, szokták mondani. Miközben az egész világ csatát vív az eddig közel 70 ezer halálos áldozatot követelő koronavírus járvánnyal, még a Csernobili atomerőmű melletti radioaktív erdőben is tűz pusztított a hétvége folyamán, ami sajnos a sugárzás szintjét is megemelte. Az 1986-os tragédia nyomai sajnos még mindig kísérik az emberiséget. 

Tűz ütött ki Csernobil mellett

Lángokban állt a Csernobili erdő

Az 1986-os súlyos atomkatasztrófa után lezárt területen ütötte fel a fejét a tűz, ami éppen a magas radioaktivitása miatt lakatlan, de ígyis súlyos problémákat okozott a 100 hektárra kiterjedt erdőtűz. A lángok még szombaton csaptak fel a területen, de a tűzoltóknak rövid időn belül sikerült eloltaniuk. Hivatalos információk szerint 130 tűzoltó vett részt az oltásban, ami egy helikopter, és két vízellátó repülőgép segítségével valósult meg.

 

A tűz hatására megemelkedett a sugárzási szint

A Csernobili atomreaktor környéke egyáltalán nem számít biztonságos övezetnek, ezt mind tudjuk. A körülvevő terület még a mai napig őrzi a tragédiának a nyomait, a sugárzás nem szívódik fel csak úgy. Az erdőtűz hatására pedig a radioaktivitás tovább nőtt, a hatóságok arról számoltak be, hogy a tűz központjában tizenhatszorosára emelkedett a sugárzás szintje. Mindenkit megnyugtattak azzal kapcsolatban, hogy ez a távolabbi régiókat nem érinti, hiszen a kijevi fővárostól körülbelül 100 kilométerre délre eső területeken mért értékek már a normál értéktartományba estek a mérések szerint. 

 

Máskor is volt már tűz Csernobil közelében

De nem ez az első tűzeset a híres atomkatasztrófa helyszíne mellett. Elég gyakori, hogy lángok csapnak fel ezeken a magas radioaktivitású területeken. A legemlékezetesebb tűzeset a 2018. júniusában a vöröserdő lángra robbanása volt. A vöröserdő ugyanis valóságos halálzónának számít, az atomerőmű környékének legszennyezettebb területe. Nevét onnan kapta, hogy a magas sugárzás hatására az erdő fenyői valósággal vörös színűre színeződtek. Egyes jelentések szerint a legnagyobb tűzgóc éppen ott volt, ahol az elhasználódott nukleáris fűtőanyagot tárolják. Akkor meglehetősen kisebb, körülbelül 10 hektárnyi terület volt csak érintett a tűzzel, a munkálatokban résztvevő 120 tűzoltó megfékezte a tüzet természetesen. Az eddigi legnagyobb tűz, ami 400 hektárnyi területet érintett pedig 2015-ben tombolt, ezt a tüzet az atomerőműtől 5 kilométerre sikerült megfékezni végül.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket