Legálissá válik a marihuána Luxemburgban

Luxemburg lesz az első európai ország, ahol legálissá válik a marihuána

Szerző: Szaka Ádám - 2021.10.25.

A marihuána alkalmazása mellett sok a pro és a kontra, az Egyesült Államokban például orvosi célokra is felhasználható néhány államban. Luxemburg új szabályozásokat hoz a legális marihuána termesztésre és fogyasztásra. 

Legalizálni fogják a marihuánát Luxemburgban

Szabályokhoz kötött legalizálás 

A Guardian hozta le a hírt, miszerint Luxemburg lesz az első európai ország, ahol olyan enyhítést vezetnek be, hogy engedélyezetté válik a marihuána fogyasztása, valamint termesztése is.

Az új szabályok értelmében mindenki, aki már betöltötte a 18. életévét, jogosulttá válik, hogy saját háztartásán belül maximum 4 tő marihuánát termesszen az öncélú használatra. 

A növény magjai kereskedelmi forgalomba is kerülnek, elérhetőek lesznek majd online megrendelés alapján, valamint az ezen célokra szakosodott üzletekben egyaránt.

Ahogyan a luxemburgi kormány nyilatkozott, ezen enyhítések bevezetésének oka nem más, mint akadályt gördíteni az illegális kereskedelem elé, s ezáltal remélhetőleg visszaszorítani azt. 

Büntetés a határok átlépéséért 

A közterületeken ettől függetlenül továbbra sem lesz engedélyezett a szállítás, vagy pedig a fogyasztás, s ez alól a kereskedelem ugyanúgy nem képez majd kivételt. Pénzbírsággal büntetendő szabálysértésnek fog minősülni, amennyiben valakit három grammnál alacsonyabb mennyiségű marihuánával elkapnak.

A luxemburgi kormány már két éve indítványozta ezeket az intézkedéseket, viszont csupán most jutottak el arra a pontra, hogy bevezetik a legalizálást. Így ők váltak az elsővé Európában, akik megtették ezt a lépést. Gyakori tévhit az, hogy Hollandiában ez már korábban megtörtént, de a rekreációs alkalmazását a növénynek ott sem büntetik. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket