notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Nézd meg Te is a legdrágább órákat! Státuszszimbólumok vagy csak az időről árulkodnak?

hirdetes

Legdrágább órák

Luszi
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az első mechanikus órákat a középkorban készítették, azonban ezeket, a ruhás szekrény méretű berendezéseket, csak a nemesek, gazdagok készítetthették el maguknak. Eredhet innen az órák státuszt szimbolizáló szerepe?

Nézd meg Te is a legdrágább órákat! Státuszszimbólumok vagy csak az időről árulkodnak?

 

 

 

 

 

 

 

hirdetes

 

Legdrágább órák

A legdrágább órák kétségtelenül státuszszimbólum szerepet töltenek be a férfiak életében. Drágaságuk oka lehet az anyag, a kézi munka értéke, de legfőbbképpen a márka. Egyesek a luxuséletmód imádata miatt vásáriolnak drága órákat, mások nem is gondolkodnak, scak megtehetik. De akadnak olyan férfiak is, akik hajszolják az egyediséget, így vadásznak a különleges órákra, sorszámozott darabokra.

 

Legdrábákk órák mechanikai szerkezete

 

 

A XIX. sz. második felében egyre elterjedtebbek lettek, az olcsó kvarcórák, mondhatni globális térhódítás urai lettek. A mechanikus órák ezekhez képest pontatlanabbak és drágábbak is. Drágák, mert  apró, esetnként ritka/egyedi alkatrészek szükségesek hozzájuk és a kézimunka manapság nem oclsó dolog. Mégis az 1990-es években egy új trend alakult ki, amelyben a mechanikus órák a reneszánszukat élik.

 

 

 

Kattints a képre, hogy megnézhetsd a legdrágább órák galériáját nagyob​b méretben is!

 

 

 

 

Miért az órák lettek státuszszimbólumok a férfiak körében?

Szerintetek mi lehet ennek a drága óra imádatnak az oka?

A világháborúk lezárása után előkerült ritka családi ereklyék ébresztették fel ezt a lázt ?

 

A középkorban még természetes volt, hogy a férfiak drágakövekkal a ruházatukon kifejezték gazdagságukat. Az Ottomán Birodalom (1299-1924.) szultánjai nem csupán a világlegnagyobb gyémántjait, smaragdjait és egyéb drágaköveit gyűjtötték be, hanem a legszebb és legkülönlegesebb órákat is. A gyűjtemény megmaradt része, ma is megtekinthető az isztambuli Topkapi palotában.

 

Manapság a drága kövek és csillogó ékszerek azonban  már nem megfelelőek a vagyon és a gazdagság jelképezésére, ezért egy szerényebb szimbólumot választottak a férfiak erre a célra, az órákat. De miért is kell a férfiaknak ez a státuszszimbólum?
Az utóbbi évtizedekben a szolgáltatóipar robbanásszerűen nőtte ki magát, főként a fejlett országokra jellemző. Az irodaházak egymás hegyén-hátán tornyosulnak a nagyvárosokban és öltönyös férfiak lepik el az utcákat.
Ha mindenki öltönyben jár dolgozni, honnan lehet tudni, hogy ki a beosztott és ki a felettes?!
Egy drága óra segít ebben különbséget tenni. Diszkrét célzás a beosztottak irányába, hogy megfelelő hangnemet válasszák meg az irodaház liftjében és az óra tulajdonosának is jelenthet megnyugvást, hogy nem tekintenek rá úgy, mint egy számára degradáló beosztásban dolgozó alkalmazottra.

 

Láttad már a hétköznapi öltözködéshez ajánlott tanácsokat? Ide kattintva elolvashatod!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Orvos

Az orvosok feladatukat tekintve a különböző betegségek gyógyításával foglalkoznak. Az... Tovább

Róka

A róka egy viszonylag kis termetű ragadozó emlős állat, amely többnyire erdős-mezős... Tovább

Tovább a lexikonra