Idő kérdése, és leállhat az autógyártás Európában

Európában leállhat az autógyártás folyamata? – Úgy tűnik, hogy nagy problémával kell majd szembenézni

Szerző: Szaka Ádám - 2021.10.25.

A közeljövőben komoly akadállyal nézhetnek szembe az Európában állomásozó, autógyártással foglalkozó cégek. Az az eshetőség is fennáll, hogy belátható időn belül leállnak a gyárak. 

Leállhat az autógyártás Európában

Mi a probléma forrása? 

A magnézium elengedhetetlen az autógyártás folyamatához, és sajnos minden jel arra utal, hogy Európa hiányt szenved belőle, így a gyárak megállhatnak. Angela Merkel legalábbis erről a lehetségesen bekövetkezhető helyzetről tájékoztatta az EU tagországainak vezetőit, a kinyilatkozásának helyszíne az EU-csúcs volt, amelyet ezen a héten ejtettek meg. Az információ megszerzéséért a Financial Times felelős. Az autógyártásban szintén érdekelt Csehország miniszerelnöke, Andrej Babis, egyetértett a német kancellárral, miszerint komolyan kell venni a felmerülő gondot. 

Meddig tartható fenn a jelenlegi helyzet? 

Ahogyan azt a hvg.hu is megírta, Kína, a nagy sebességgel felfelé szökő energiaárak miatt, leállította magnéziumkohóit, s ez az oka annak, hogy hiány sújtja az alumíniumfelhasználó iparágakat. Az ázsiai országból származik a globális magnéziumellátás 87%-a, valamint az európai felhasználásának 95%-a. A vállalatokat még az a probléma is terheli, hogy a magnézium ára az ötszörösére emelkedett, mióta megkezdődött az év, adódóan annak hiányából. Az üzleti szövetségesek, akik az európai nagyvállalatokat képviselik, azt állítják, miszerint csupán november végig tartanak ki a jelenlegi készletek. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket