notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Barényi Béla magyar mérnök

hirdetes

Magyar találmány a Volkswagen Bogár

Bettina
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Barényi Béla

Sejtésünk sem lehet arról, hogy hány ember köszönheti életét ennek a magyar mérnöknek, hiszen Barényi Béla számos biztonságtechnikai újítást tett, amit késöbb átvettek más gyárak is. Barényi Béla talála ki a biztonságizárat, az ő ötlete volt az is, hogy a műszerfaj puha és lekerekített bormában készüljön, ezért kisebb a balesetveszély, de arra is figyelmet szentelt, hogy a mercédesz logója esetleges ütközéskor hátrafelé hajoljon, nehogy sérült okozzon.  

A magyar mérnökről Németországban és Olaszországban is utcát neveztek el, de még életében szobrot emeltek a Nemzeti Múzeumban, de Amerikában is megbecsülték és tisztelték, ugyanis beválasztották az autóipar Halhatatlanok Csarnokába. Sajnos Magyarországon őt is elfelejtettük. Kecskemét a Mercedes-gyár megjelenése miatt lett egy Barényi Béla utca, de mondhatni ez semmi ahhoz képest, hogy külföldön, hogyan emlékeznek s emlékeznek meg a magyar mérnökre. Arra a magyar mérnökre, aki megálmodta a világ egyik legnépszerűbb autóját a VW Bogarat. 

hirdetes

hirdetes
Barényi Béla hosszú életet élt szerencsére, 90 éves korában hagyta itt a földi világot 1997-ben. Barényi Béla az osztrák-magyar szögesdrót átvágása után itthon is nyilatkozott. Azt mondta, hogy habár az édesanyja osztrák, ő teljes szívével magyarnak érzi magát!

Kétség nem fér hozzá, hogy egy ilyen nagyszerű és tiszteletreméltó ember több megbecsülést érdemelne tőlünk! Sokat köszönhetünk neki!


Nyugodj Békében Barényi Béla! Büszkék vagyunk Rád!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Televízió

A televíziók a legtöbb háztartásban megtalálható készülékek, amik már a 20. század óta... Tovább

Róka

A róka egy viszonylag kis termetű ragadozó emlős állat, amely többnyire erdős-mezős... Tovább

Tovább a lexikonra
Lenyűgöző technika Magyar Magyar történelem Retro Technika Történelem Világunk