notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Magyar történelmi titkok

hirdetes

Te ismered ezeket a történelmi titkokat?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A magyar nemzet számos, olyan dolgot adott a világnak, melyre méltán lehet büszke minden magyar ember. Több esetben is minket követett a világ, magyar szakembereket alkalmaztak Európa legnagyobb uralkodói, de sajnos ezek nincsenek benne a köztudatban. Nem szabadna hagyni történelmünk ezen részei továbbra is titkok maradjanak.

Titkok a magyar történelemből
 

Magyar csapatok 1896-1924 között 32 első díjat nyertek el különböző sportágak világ- és Európa-bajnokságain, valamint a főiskolák nemzetközi bajnokságán, 1925-1935 között pedig nyolcvankétszer álltak a dobogó legfelső fokán a világbajnokságok végén. A magyar hadseregben már 1598-ban tudtak tükrökkel, a holdfény segítségével táviratozni. Az angol üvegipar alapjait magyar üvegkészítő mesterek vetették meg 1556-ban, s ezért a worcester.stourbridge-i üveggyár melletti dombot ma is Hungarian Hillnek hívják. A világhírű magyar selmecbányai akadémia mintájára szervezték meg később a párizsi Ecole Centrale-t.

Az angolok méltán büszkék papírgyártásukra, pedig már Brassóban már 1546-ban, tehát hamarabb létesült papírgyár, mint Angliában. Az európai kontinensen, Budapesten építették meg az első földalatti vasutat, s ennek hatására készültek az amerikai subway-k. A világ első polgári technikai főiskolája Magyarországon nyílt meg 1782-ben Budán. Neve Institutum Geometricum volt.

hirdetes
 
hirdetes

Rettegett Iván, minden oroszok cárja uralkodása alatt magyar kohómestereket szerződtetett országába, hogy meghonosítsák a modern vasgyártást. XI. Lajos magyar szakemberekkel alapította meg a francia bőripart, s Franciaországban a magyar módszerekkel készítetett bőrt a mai napig is hongroye-nek, cuirde Transsylvanie-nak és botte a la housard-nak hívják. A XVI. Század közepén Erzsébet angol királynő a brádi bányából magyar bányászokat vitetett a szigetországba, hogy azok bevezessék a magyar találmányt, a síneken járó bányakocsit, a tárnák újszerű gerendázását - amelyet Hungarian riffle-nek hívnak - , a foncsorozott kohót, melynek Hungarian mill a neve. A huszárságot az egész világon a magyar huszárezredek mintájára szervezték meg és a legtöbb nemzet nyelvében is őrzi ezt. A franciák a huszárokat housard-nak, az angolok hussar-nek nevezik, a huszárkabátot, a dolmányt pedig dolman-nak, a zsinórozást a magyar sujtás után a franciák soutache-nak, míg a csákót schaks-nek.

A világ legelső láncszerkezetű hídja a budapesti Lánchíd volt, az Erzsébet-híd pedig a kontinens legnagyobb nyílású, egyben Európa leghosszabb függőhídja. A világ legnagyobb nyelvzsenije, Mezzofanti szerint, aki 103 nyelven beszélt, mind közül az olasz után a magyar nyelv a legdallamosabb és a verselés szempontjából a legfejlődésképesebb nyelv. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Sajt

A sajt egy tejből készült, zsíros étel. Számtalan sajtféle létezik, ezeket pedig állaguk,... Tovább

Televízió

A televíziók a legtöbb háztartásban megtalálható készülékek, amik már a 20. század óta... Tovább

Tovább a lexikonra