50. születésnapját ünnepli Mazsola és Tádé!

50. születésnapját ünnepli Mazsola és Tádé!

Szerző: vargazsanett - 2019.11.14.

A Mazsola és Tádé című bábfilm sorozat pont most 50 éves! 1969 novemberében kezdődött el a mesefilmek elődjének is nevezhető édes kis bábsorozat. 
 

50. születésnapját ünnepli Mazsola és Tádé!

Országszerte sok-sok gyermek várta izgatottan Mazsola és Tádé újabb és újabb kalandjait és, hogy megtudják ezúttal éppen mi fog történni a Futrinka utcában. Sőt, a legtöbben a mai napig meleg szívvel gondolunk vissza a szereplőkre és a TV előtt töltött percekre.

 

A kezdetek

1963-ban született meg a Mazsola című bábfilmsorozat, mely Manócska és a kismalac mindennapjait mutatta be a nézőknek. A sorozat megálmodója Bálint Ágnes elmesélte, hogy az egész ötlet egyetlen vonatút alatt pattant ki a fejéből.

 

Mazsola (a kismalac) hangját Havas Gertrúd adta. A legtöbb gyerkőc odáig volt a karakterért, hiszen kurta farkú barátunk pont olyan makacs, félős és olykor még hisztis is, mint a legtöbb ifjú néző. A gyerekek végre „sorstársra” lelhettek Mazsola szerepében és lehetőséget kaptak, hogy kívülről is megszemléljenek néhány szituációt, amikbe ők is akármikor belecsöppenhettek. 

 

Akár tekinthetjük tanmesének is, mivel Manócska mindig megmutatta a gyermeteg módon féltékenykedő és irigy Mazsolának, hogy mi a helyes és mi nem. Manócska hangja Bölöni Kiss István volt. A szinkronhangok feladata volt a szereplők életre keltése, tehát nem csak hangjukat adták, hanem a bábokat is ők mozgatták, olvashatjuk a 24.hu-n. Mazsola meséjének akkora sikere volt, hogy az indulása után 6 évvel meg is született a folytatás Mazsola és Tádé néven. Ekkor a nézők megismerkedhettek egy új szereplővel Tádéval, aki Mazsola kistestvére volt. 

 

Tádé hangját Váradi Hédi adta. A kis bábfigurát szinte azonnal mindenki a szívébe fogadta. Gyakran feltűnik még egy mellékszereplő is, Varjú bácsi. A 2. évadban Rebró Mara, a 3.-ban pedig Erdős István hangján hallhattuk őt. A Mazsola és Tádé „forgatása” során már nem báboztak és beszéltek egyszerre a szereplők életre keltői, hanem a szinkronhangokat az utómunkálatok során vették fel. A sorozatnak 3 teljes évada is készült. Sajnos Bölöni Kiss István és Havas Gertrúd halála miatt tovább nem folytatódott a mese. De egy biztos, minden nagy gyermek fülében örökre csengeni fog Manócska, Tádé és Mazsola hangja, mint ahogy az elmúlt 50 évben is. 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket