notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A németek nagy lehetőséget látnak a menekültekben

hirdetes

Lehetőséget látnak a menekültekben a németek

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egyre több német vállalkozó tölti fel Szíriából és Afganisztánból érkező migránsokkal a megüresedett munkahelyeket, de már nagy cégek is kampányolnak a beözönlő olcsó munkaerőért.

Menekült

A német autóipari konszern, a Daimler egyenesen a német döntéshozókhoz fordult, hogy engedélyezzék a menekültek munkába állását egy hónappal azután, hogy megérkeztek Németországba – írja a Der Spiegel. "A hosszadalmas menekültügyi eljárás sok elvesztegetett értékes hónap mind a menedékkérőknek, mind a vállalkozóknak”– fogalmazott Ingo Kramer, a Német Munkáltatói Szövetség (BDA) elnöke. A szervezet vezetője szerint nem a kitoloncolással kéne félelemben tartani a menekülteket, hanem minél hamarabb munkát kéne nekik adni.

Fogy a német, belassulhat a gazdaság

Németország sok európai országhoz hasonlóan az elöregedéssel és a csökkenő népességszámmal néz szembe, amelyek hosszú távon szárnyát szeghetik a prosperáló gazdaságnak. Jelenleg 46 millió munkaképes ember él Európa gazdasági motorjának számító országban. Ha nem számolunk további bevándorlókkal, ez a szám 30 éven belül 29 millióra esik vissza. Annak ellenére, hogy a németek 70 évre emelték meg a nyugdíjkorhatárt, így is mindössze 4,4 millióval növelhető a foglalkoztatottak tábora. A megfogyatkozó munkaerő a szocális ellátórendszerre is rányomja a bélyegét. Egyre kevesebb ember tudja finanszírozni a nyugdíjalapot, az egészségbiztosítási rendszert, az iskoláztatás költségeit vagy épp az úthálózatok fejlesztését. Az alacsonyabb fogyasztás ugyancsak negatívan hat egy ország gazdaságára.

Munkát és nem segélyt adnának

A gazdasági növekedés ütemének - na és persze saját cégének prosperálásának - fenntartásában sok német vállalkozó a beáramló menekültek mihamarabbi foglalkoztatásában látja a megoldást. Közel félmillió üres állás vár betöltésre Európa húzógazdaságának számító országban a júliusi adatok szerint, míg 2010-ben ez a szám csak 391 ezer volt. A betöltetlen állások száma folyamatosan növekszik, idén júliusban a 600 ezret közelítette. A gyakornoki lehetőségek is kiemelkedően megugrottak az elmúlt években. A 19 600 nyitott pozíció száma 2010 szeptemberétől 37 100-ra duzzadt 2014 őszére.

A németeknek nemcsak magasan képzett értelmiségiekre van szükségük, hanem a képzett munkáskéz is kelendő, már egy minimális szakmunkás háttér is elegendő. Közel egymillió olyan munkahely létesült az elmúlt négy évben, ami szinte semmilyen képzettséget nem igényel. Főleg a beteg- és idősgondozásban, az éttermekben és a mezőgazdaságban könnyű az elhelyezkedés. A német vállalkozók közül egyre többen alkalmaznak menekülteket, sőt a kitaníttatásukra is szívesen áldoznak,ezért is szeretnék elérni, hogy a hatóságok minél gyorsabban rendezzék a bevándorlók jogi hátterét, hogy ne kelljen attól tartaniuk, hogy a kiképzett munkásukat elveszítik egy kitoloncolás miatt. Bajorországban a legnagyobb az igény, ahol hétezer vállalkozásból 1200-an gyakornoki helyet is biztosítanának az országba érkezőknek.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Vonat

A vonatok nehéz súlyú szerkezetek, amelyek személyek (utasok) és / vagy rakomány... Tovább

Csapatépítő tréning helyszín

Az, hogy milyen a tökéletes csapatépítő tréning helyszín nagyban függ attól, hogy mik a... Tovább

Tovább a lexikonra