Mi történhetett Kim Dzsongunnal: alaptalan pletykák az észak-koreai vezetőről, vagy Kim Dzsongun tényleg meghalt?

Tegyünk pontot az ügy végére: mi történhetett Kim Dzsongunnal?

Szerző: noemivida - 2020.04.28.

Annyi mindent olvastam az elmúlt napokban az észak-korai diktátorról, hogy már én sem tudom, hogy mit higgyek el, pedig valamit már nagyon szeretnék. Megy a titkolózás, a pletykák, és az álhírek terjesztése is. Igazából senki nem tudja, hogy még is mi történhet Kim Dzsongun körül, de nézzük meg, mi az, amit tudunk eddig.

Mi az igazság Kim Dzsongunnal kapcsoltban?

Az észak-koreai vezér nagy veszélyben van

A pletyka innen indult: április 12-én esett át szív- és érrendszeri beavatkozáson az észak-koreai nagy vezér, egy névtelenül a CNN-nek nyilatkozó amerikai illetékes szerint „az észak-koreai vezető nagy veszélyben van”. Egyes lapok szerint a szívműtétje sikerülhetett rosszul, mert a beavatkozást végző orvos kezei remegtek a rá nehezedő nyomás miatt. Az észak-koreai vezető az utóbbi időben több fontos eseményt is kihagyott, valamint a hivatalos észak-koreai hírügynökség április 11. óta nem nagyon adott hírt arról, hogy Kim hol és milyen állapotban van. 

 

Az észak-koreai vezér meghalt

Ebből rögtön sokan arra a következtetésre jutottak, hogy Kim Dzsongun meghalt. A szívműtét mellett egy újabb pletyka is elindult, miszerint egy rakétateszten vesztette az életét április 14-én a nagy vezér. Erre habár nincs bizonyíték, a dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy Észak-Korea árpilis 14-én több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki egy katonai gyakorlat során. A rakétakilövéshez szükség van Kim Dzsongun engedélyére, és ennek módja szerint a vezető meg is jelent. Ami furcsa az egészben, hogy az eseményről szóló jelentésekben és híradásokban nem szerepelt az ország vezetője, továbbá semmilyen felvételt nem adtak ki a rakétakilövésről és a harci repülőkről, mert ehhez szintén a vezető engedélye szükséges, ezért sokan azt gondolják, hogy a rakétateszten történhetett valami. Tetőzi az összeesküvés elméletet, hogy Kim Dzsongun rá egy napra, április 15-én nem vett részt a nagyapja és Észak-Korea államalapítója, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen, ami igen nagy tiszteletlenségnek számít, majd a a néphadsereg megalapításának évfordulóját is kihagyta.

 

Az észak-koreai vezér helyére ő fog lépni

A kommunista Észak-Koreát 1948 óta a Kim család vezeti. Sokan a halálhír hallatán rögtön azon kezdtek gondolkodni, hogy ki léphet Kim Dzsongun helyére. Így került elő Kim Dzsongil kedvenc lánya, Kim Jodzsong neve, sokan azonban elképzelhetetlennek tartják, hogy egy nő vegye át a politikai irányítást a diktatúrában. Kim Dzsongunnak állítólag van egy fia, de mivel a vezér is fiatal még, valószínűleg a fiú is kicsi még, de erről nem sok mindent lehet tudni.

 

Az észak-koreai vezér él és virul

A dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint azonban nincs alapja a Kim Dzsongun súlyos betegségéről, szívműtétéről, sőt haláláról szóló pletykáknak, véleménye szerint a vezér:"Él és virul". Egyébként máskor is tűnt már el a nyilvánosság elől, egészen 6 hétre, majd visszatért, és minden ugyanúgy folytatódott, mint ezelőtt. A pletykák hitelességét az amerikai hírszerzők is megkérdőjelezték már, hiszen nem tapasztaltak semmilyen mozgolódásnak az észak-koreai hadseregben, pedig Kim halála esetében biztos lenne valamilyen jel erre. 

 

Az észak-koreai vezér nyaral

Az észak-koreai vezető üzenetet küldött egy partvidéki turistaövezet fejlesztési munkálatain dolgozó tisztviselőknek és munkásoknak, amire sokan arra következtetnek, hogy Kim Dzsongun nyaralójában piheni ki a műtét fáradalmait, és valóban jól van a körülményekhez és a haláláról szóló pletykákhoz képest. Egy amerikai szakértő, akinek egyik szakterülete Észak-Korea így fogalmazott: „Nem tudom. Senki sem fogja tudni, míg vagy Észak-Korea nem közli velünk, vagy ő vissza nem kacsázik elénk.”
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket