notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Technológiai fejlődés az orvoslásban- Mikrokamerák pásztázzák testünk belsejét

hirdetes

Mikrokamerák pásztázzák testünk belsejét!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A képalkotó vívmányok nemcsak a telefonjainkat és IT-eszközeinket alakították át, de a gyógyításban is óriási szerepet játszanak. Ma már mikrokamerák segítségével filmet forgatnak a beleinkben, műtéteket végeznek a szerveinkben és mindezt utólag még meg is nézhetjük.

Mikrodermás felvételek

Az egészségügyi belső, valós képalkotás eszközei az endoszkópok, ezek segítségével diagnosztizálják a legfontosabb gasztroenterológiai betegségeket (például lisztérzékenység, cukorbaj stb.) vagy szűrik a vastagbélrákot, a gyomordaganatot, a torok- és gégerákot. De tény, hogy egy-egy ilyen endoszkópos vizsgálat költséges, komoly előkészítést igényel, és nem éppen kellemetlen. Pont emiatt nem mindegy, hogy milyen berendezéssel végzik el a szükséges gyomor- vagy vastagbéltükrözést. Minél fejlettebb az eszköz annál kevesebb a fájdalom és annál nagyobb az esélye annak, hogy az orvos megtalálja a problémánk valódi okát Dr. Schwab Richárd, az Affidea Gasztroenterológiai Központ főorvosa kiemelte: „Korábban sokszor a páciens csak egy-egy írott lelettel, vagy egy-egy kétes minőségű nyomtatott fotóval érkezett a vizsgálatokra, amit nagyon nehéz volt értelmezni. Ma már nemzetközi viszonylatban az a trend, hogy a teljes endoszkópos vizsgálatot HD felbontásban filmre veszik és ez a technológia már itthon is elérhető.

De vajon mit tudnak a legmodernebb endoszkópok?
-    Ezek a készülékek már HD felbontású videókat közvetítenek az orvos által figyelt monitorra, és ezeket a felvételeket rögzíteni is lehet. Az Affidea központjában egyébként ezt a belső filmet a páciensek a vizsgálat után megkapják. 

hirdetes
-    A modern Olympus gépek valós optikai zoommal dolgoznak kínálnak, vagyis magát a képet képesek felnagyítani. Az általában használt digitális zoom korábban csak a rögzített kép képpontjainak méretét növelte meg, ami a mobiltelefonokról is jól ismert négyzetekre széteső, értelmezhetetlen képet produkálta. 
-    A valós optikai zoom mellett óriási jelentősége van az NBI (narrow band imaging) elnevezésű újfajta kontraszttechnológiának, amely tulajdonképpen egy polarizációs fényben történő nyálkahártyaértékelést jelent a gyakorlatban. A jobboldali úgynevezett felszálló vastagbélben különösen gyakran alakulnak ki olyan elváltozások, amelyek a nyálkahártyától alig emelkednek el, normál fény mellett rosszul, vagy egyáltalán nem láthatók. Ezeket az úgynevezett lapos adenómákat, polipokat az NBI más színnel világítva mutatja meg, kiemeli, így szövettan céljából mintát lehet venni. 
-    Szintén az endoszkópos vizsgálat hatékonyságát növeli a Magyarországon egyedül az Affideánál meglévő ScopeGuide, amelynek segítségével az endoszkóp térbeli pozíciója vizuálisan megjeleníthető a vizsgálat során. Ezzel az orvosok sokkal jobban tudnak manőverezni a csavarodó bélrendszerben, így azoknál is elvégezhető a tükrözés, akiknél ez máshol nem volt sikeres.

hirdetes

Sajnos ma Magyarországon a vastagbélrák az idősebb korosztály körében az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganattípus. Mivel a véres széklet, vagy egyéb tünetek jelentkezésekor már sokszor előrehaladott, nehezen gyógyítható stádiumú daganatról van szó, ezért az endoszkópos szűrés szerepe felértékelődött. A vastagbéltükrözés során ugyanis még a kezdeti rákmegelőző polipok is jól kivehetők, adott esetben eltávolíthatók. Mivel a korai felismerés – mint a daganatos betegségeknél általában – életet menthet, így egy bizonyos kor felett kiemelkedően fontos a rendszeres szűrés. Ez a korhatár általában 50 év, ám abban az esetben, ha az egyenesági rokonságban előfordult vastagbélrák, úgy az érintett beteg életkoránál tíz évvel korábban megkezdeni a szűréseket. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Sajt

A sajt egy tejből készült, zsíros étel. Számtalan sajtféle létezik, ezeket pedig állaguk,... Tovább

Ruha

A ruhák nem csak praktikai, hanem esztétikai célt is szolgálnak, kiváltképp napjainkban. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészség Érdekesség Technika