Technológiai fejlődés az orvoslásban- Mikrokamerák pásztázzák testünk belsejét

Mikrokamerák pásztázzák testünk belsejét!

Szerző: noemivida - 2021.03.01.

A képalkotó vívmányok nemcsak a telefonjainkat és IT-eszközeinket alakították át, de a gyógyításban is óriási szerepet játszanak. Ma már mikrokamerák segítségével filmet forgatnak a beleinkben, műtéteket végeznek a szerveinkben és mindezt utólag még meg is nézhetjük.

Mikrodermás felvételek

Az egészségügyi belső, valós képalkotás eszközei az endoszkópok, ezek segítségével diagnosztizálják a legfontosabb gasztroenterológiai betegségeket (például lisztérzékenység, cukorbaj stb.) vagy szűrik a vastagbélrákot, a gyomordaganatot, a torok- és gégerákot. De tény, hogy egy-egy ilyen endoszkópos vizsgálat költséges, komoly előkészítést igényel, és nem éppen kellemetlen. Pont emiatt nem mindegy, hogy milyen berendezéssel végzik el a szükséges gyomor- vagy vastagbéltükrözést. Minél fejlettebb az eszköz annál kevesebb a fájdalom és annál nagyobb az esélye annak, hogy az orvos megtalálja a problémánk valódi okát Dr. Schwab Richárd, az Affidea Gasztroenterológiai Központ főorvosa kiemelte: „Korábban sokszor a páciens csak egy-egy írott lelettel, vagy egy-egy kétes minőségű nyomtatott fotóval érkezett a vizsgálatokra, amit nagyon nehéz volt értelmezni. Ma már nemzetközi viszonylatban az a trend, hogy a teljes endoszkópos vizsgálatot HD felbontásban filmre veszik és ez a technológia már itthon is elérhető.

De vajon mit tudnak a legmodernebb endoszkópok?
-    Ezek a készülékek már HD felbontású videókat közvetítenek az orvos által figyelt monitorra, és ezeket a felvételeket rögzíteni is lehet. Az Affidea központjában egyébként ezt a belső filmet a páciensek a vizsgálat után megkapják. 
-    A modern Olympus gépek valós optikai zoommal dolgoznak kínálnak, vagyis magát a képet képesek felnagyítani. Az általában használt digitális zoom korábban csak a rögzített kép képpontjainak méretét növelte meg, ami a mobiltelefonokról is jól ismert négyzetekre széteső, értelmezhetetlen képet produkálta. 
-    A valós optikai zoom mellett óriási jelentősége van az NBI (narrow band imaging) elnevezésű újfajta kontraszttechnológiának, amely tulajdonképpen egy polarizációs fényben történő nyálkahártyaértékelést jelent a gyakorlatban. A jobboldali úgynevezett felszálló vastagbélben különösen gyakran alakulnak ki olyan elváltozások, amelyek a nyálkahártyától alig emelkednek el, normál fény mellett rosszul, vagy egyáltalán nem láthatók. Ezeket az úgynevezett lapos adenómákat, polipokat az NBI más színnel világítva mutatja meg, kiemeli, így szövettan céljából mintát lehet venni. 
-    Szintén az endoszkópos vizsgálat hatékonyságát növeli a Magyarországon egyedül az Affideánál meglévő ScopeGuide, amelynek segítségével az endoszkóp térbeli pozíciója vizuálisan megjeleníthető a vizsgálat során. Ezzel az orvosok sokkal jobban tudnak manőverezni a csavarodó bélrendszerben, így azoknál is elvégezhető a tükrözés, akiknél ez máshol nem volt sikeres.

 

Sajnos ma Magyarországon a vastagbélrák az idősebb korosztály körében az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganattípus. Mivel a véres széklet, vagy egyéb tünetek jelentkezésekor már sokszor előrehaladott, nehezen gyógyítható stádiumú daganatról van szó, ezért az endoszkópos szűrés szerepe felértékelődött. A vastagbéltükrözés során ugyanis még a kezdeti rákmegelőző polipok is jól kivehetők, adott esetben eltávolíthatók. Mivel a korai felismerés – mint a daganatos betegségeknél általában – életet menthet, így egy bizonyos kor felett kiemelkedően fontos a rendszeres szűrés. Ez a korhatár általában 50 év, ám abban az esetben, ha az egyenesági rokonságban előfordult vastagbélrák, úgy az érintett beteg életkoránál tíz évvel korábban megkezdeni a szűréseket. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket