Napkitörést észleltek, szombaton jöhetnek a hatásai

Szombaton érheti el a Földet a nem régen észlelt, X-osztályú napkitörés

Szerző: Szaka Ádám - 2021.10.29.

Létezik egy rendszer, ami szerint az ezzel foglalkozó szakemberek osztályozzák a napkitöréseket. A viharok közül a C-s kategóriába esők gyengének számítanak, az M-esek a közepes szintet ütik meg, míg az X-esek a leginkább erőteljesek. 

Az X-osztályú napkitörések a legerősebbek

Mit tudhatunk eddig a mostani napkitörésről?

Az Egyesült Államokban állomásozó Űridőjárás-előrejelző Központ, amelynek a rövid neve SWPC, a korábbi október 11-eit követően, egy X1-es osztályzással ellátott, erősnek mondható napkitörésre lett figyelmes október 28-án, a csütörtöki napon.

Dél-Amerika környékén ez már akkor megmutatkozott abban, miszerint rádióhullámos zavarokkal találták szemben magukat az emberek. A kitörésnek azonban egy második hulláma is meg fog érkezni a szombati, vagy a vasárnapi nap folyamán. A Földet ekkor elérő töltött részecskék geomágneses vihart okozhatnak. 

Mik lehetnek a következmények?

A sarki fény is felerősödhet, amennyiben ez a kitörés a Földet veszi célba, valamint zavart okozhat mind a műholdas, mind pedig a rádiós kommunikációban.

Hogyha ilyen esemény megy végbe a világűrben, s a kitörés az erősebb besorolásba tartozik, abban az esetben a töltött részecskék 1 millió km/h-s sebességgel lökődnek ki, ezek pár napon belül képesek elérni bolygónkat. 

A múltban már akadtak gondok a napkitörésekkel, például 1859-ből a nevezetes Carrington-esemény is ezekhez köthető, ekkor ugyanis elnémultak a távíróvonalak az Egyesült Államok és Európa közt.

2019 decemberében vette kezdetét a Nap 25. naptevékenységi ciklusa, a naptevékenységnek az erőssége változik, méghozzá 11 éves periódusokban. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket