Az öreg halász rejtélyei

Az öreg halász című festmény meglepő részletei

Szerző: bohacs - 2015.10.13.

Azt már eddig is tudtuk, hogy Csontváry Kosztka Tivadar egy nagyon nagy művész volt, festményeinek többsége világszerte híresek. Azonban erre senki nem gondolt volna. Olyan részleteket rejt az öreg halász című festmény, amik megleptek sokakat, nézd meg te is!

Megdöbbentő dolgot fedeztek fel Csontváry festményében

Röviden Csontváry Kosztka Tivadar életéről

 

Csontváry Kosztka Tivadar magyar festőművész. Okleveles gyógyszerészként jogot is hallgatott, de kiemelkedőt a magyar festészetben alkotott. Lényegében autodidakta, magányos festő volt, akit kortársai nem értettek meg és csak halála után ébredtek rá, hogy milyen nagy jelentőségű a művészete.

 

Eredetileg gyógyszerész volt, de festői tehetséget érezve magában otthagyta állását és 41 éves korától különböző mesterektől festészetet kezdett tanulni. Rendszeresen utazott és jelentősebb képeit a Közel-Keleten festette. Mintegy száz nagyobb művet alkotott, amit összehasonlítva más festőkkel nem lehet soknak tekinteni. Míg külföldi kiállításairól (például Párizs, 1907) a legnagyobb kritikusok is elismerően nyilatkoztak, Magyarországon azonban nemigen méltányolták. Ehhez különc (mértéktartó) életvitele, és – élete vége felé egyre kifejezettebb – látnoki-prófétai allűrjei is hozzájárultak, melyeket a képeit elemzők közül többen pszichopatológiásnak tartanak. Az is nehezítette a megismerését, hogy képeit megtartotta, ezért későbbi hagyatéka megőrzésében nagy szerepet játszott Gerlóczy Gedeon.

 

Festészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de nem tartozott egyik elhatárolható művészeti irányzathoz sem. Talán a legismertebb festménye a Magányos cédrus. Jóval halála után képeinek 1963-as, székesfehérvári kiállítása óta töretlen Csontváry magyarországi népszerűsége. Képei ritkán cserélnek gazdát, a magyar árverési rekordot 2012 óta 240 millió forinttal a Traui tájkép naplemente idején című festménye tartja. 1964-ben jelent meg Németh Lajos tudományos igényű műve Csontváry Kosztka Tivadar címmel, amely a festő életének első jelentősebb összefoglalása.

 

Mi most pedig az 1902-ben festett öreg halászra fókuszálunk. A fenti képen látszik az eredeti kép, a következő oldalon pedig megmutatom, milyen rejtélyes részletek bukkantak elő!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket