notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Az öreg halász rejtélyei

hirdetes

Az öreg halász című festmény meglepő részletei

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Azt már eddig is tudtuk, hogy Csontváry Kosztka Tivadar egy nagyon nagy művész volt, festményeinek többsége világszerte híresek. Azonban erre senki nem gondolt volna. Olyan részleteket rejt az öreg halász című festmény, amik megleptek sokakat, nézd meg te is!

Megdöbbentő dolgot fedeztek fel Csontváry festményében

Röviden Csontváry Kosztka Tivadar életéről

Csontváry Kosztka Tivadar magyar festőművész. Okleveles gyógyszerészként jogot is hallgatott, de kiemelkedőt a magyar festészetben alkotott. Lényegében autodidakta, magányos festő volt, akit kortársai nem értettek meg és csak halála után ébredtek rá, hogy milyen nagy jelentőségű a művészete.

Eredetileg gyógyszerész volt, de festői tehetséget érezve magában otthagyta állását és 41 éves korától különböző mesterektől festészetet kezdett tanulni. Rendszeresen utazott és jelentősebb képeit a Közel-Keleten festette. Mintegy száz nagyobb művet alkotott, amit összehasonlítva más festőkkel nem lehet soknak tekinteni. Míg külföldi kiállításairól (például Párizs, 1907) a legnagyobb kritikusok is elismerően nyilatkoztak, Magyarországon azonban nemigen méltányolták. Ehhez különc (mértéktartó) életvitele, és – élete vége felé egyre kifejezettebb – látnoki-prófétai allűrjei is hozzájárultak, melyeket a képeit elemzők közül többen pszichopatológiásnak tartanak. Az is nehezítette a megismerését, hogy képeit megtartotta, ezért későbbi hagyatéka megőrzésében nagy szerepet játszott Gerlóczy Gedeon.

hirdetes

Festészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de nem tartozott egyik elhatárolható művészeti irányzathoz sem. Talán a legismertebb festménye a Magányos cédrus. Jóval halála után képeinek 1963-as, székesfehérvári kiállítása óta töretlen Csontváry magyarországi népszerűsége. Képei ritkán cserélnek gazdát, a magyar árverési rekordot 2012 óta 240 millió forinttal a Traui tájkép naplemente idején című festménye tartja. 1964-ben jelent meg Németh Lajos tudományos igényű műve Csontváry Kosztka Tivadar címmel, amely a festő életének első jelentősebb összefoglalása.

hirdetes

Mi most pedig az 1902-ben festett öreg halászra fókuszálunk. A fenti képen látszik az eredeti kép, a következő oldalon pedig megmutatom, milyen rejtélyes részletek bukkantak elő!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Gyerekbarát étterem

Étterembe menni gyerekekkel nem egyszerű, azonban szerencsére ma már egyre több gyermekbarát... Tovább

Ismerd meg a DJI Phantom drón érdekességeit

A DJI Phantom drón termékcsalád teljesen egyedülálló a piacon. nagyon jól sikerül... Tovább

Tovább a lexikonra