Pulitzer József élete és hagyatéka

105 éve a mai napon hunyt el a magyar Pulitzer József

Szerző: kvothe - 2016.10.28.

Pulitzer József neve sokak számára ismerős lehet. Bizony, az ő tiszteletére alkották meg az amerikai Pulitzer-díjat, amely a mai napig a legkiválóbb újságíróknak járó kitüntetés az Egyesült Államokban.

Pulitzer József élete és hagyatéka

1847. április 10-n Makón született egy módos magyar családba. Fiatalként kiváló oktatást kapott. Később a magyar hadseregben szerette volna kipróbálni magát, azonban gyenge látása és testalkata miatt visszautasították. Több európai seregnél is próbálkozott, azonban sehol nem járt szerencsével.

 

1864-ben kivándorolt az Egyesült Államokba, ugyanis az amerikai hadsereg elfogadta jelentkezését, ekkor 17 éves volt. 1865 júniusában szerelték le, összesen nagyjából egy évet töltött katonai szolgálatban. A háború után St. Louisban telepedett le. Itt állítólag különféle pozíciókban is dolgozott, többek között az 1866-os kolerajárvány idején a temetősírokért felügyelt.

 

Később a Westliche Post nevű német újságnál kezdett dolgozni mint riporter. Először itt merült bele a politikába, amely halála napjáig fontos részévé vált életének. 1869-ben Missouri állam törvényhozó tagjának választották a Republikánus Párt tagjaként.

 

A következő oldalon folytatjuk

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket