Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A technikai fejlődés a végét jelentheti a rádiózásnak?

hirdetes

Vajon van jövője a rádiózásnak?

Doszpoly Tamás

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A zeneipar hatalmas átalakuláson ment át rövid időn belül, csakúgy, mint a technika. Kedvező hatással volt-e ez az egyik meghatározó médiumra, a rádiózásra? 

A technika fejlődése a rádiózás végét, vagy jövőjét jelenti majd?

 

A modern kommunikációs formákhoz képest talán egyedül a rádió az, amely kevésbé tudott megújulni „riválisaihoz” képest. A rádiók kihalásáról még nem érdemes beszélni, de valamilyen módon forradalmasítani szükségeltetik ezt a médiumot is. A minőséget ugyan növelhetik a különböző reggeli/ébresztő műsorok, melyek humorosak, szórakoztatóak; de a változatlan zene sajnos a középszerűségbe süllyeszti a rendszert és annak hatékonyságát.

 

A zeneipar a modern rádió korában

 

A zeneipar olyan átalakuláson ment át alig egy emberöltő alatt, hogy elképzelni sem lehet, hogy milyen helyzetben lesz akár öt-tíz év múlva.

Korábban rádióból hallgattunk zenét, különböző lemezekről, kazettáról, mp lejátszókról. Mára ez teljesen átalakult, ugyan még (általánosítva) mindig cd lemezen jelennek hivatalosan a különböző produktumok, amiket már csak kézzelfoghatóságuk miatt vásárolunk. Ez biztosít egy megnyugtató érzést számunkra, hogy valami a birtokunkban van, amiért mi fizettünk. Talán nem is a hanganyag miatt szerezzük be nagy becsben tartott cd lemezeinket, hanem egy emlék megőrzése érdekében. Funkciójukat tekintve olyanok lehetnek, mint a fényképek. Életünk egy szakaszához kötődnek.

hirdetes

 

A rádió egy olyan strukturálatlan irányba halad, amelynek végét már sem az előadók, sem a rádiók üzemeltetői nem látják. A probléma oka lehet a zenei változatosság hiánya. Ha nagyon általánosítani akarunk, kijelenthetjük, hogy ezek a médiumok átlagosan 700-900 zeneszámmal dolgoznak. Ez ilyen formában tetemes mennyiségnek tűnik, ám mégis kevés az eltérés a rádióállomások zenei felhozatala között. Hiányzik a változatosság, a rádiók többsége úgy szelektálja zenéit, hogy felkérnek 1500-2000 ember, akik kiválasztják a több ezer dalból azokat, amelyek eleje (intrója) és refrénje elnyeri az ő tetszésüket. Ez elég demokratikus döntéshozatalnak hangzik, ám gondoljunk csak bele; olyan ez, mintha a Magyar labdarúgó-válogatottat egy internetes szavazáson állítanánk össze. 

De mit hozhat a jövő? A következő oldalon elmondom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Kerékpárzár

Ha rendelkezel biciklivel, mindenképpen szükséges hozzá egy kerékpárzár is. Akár egy... Tovább

Út

Az út szót leggyakrabban két vagy több pontot összekövető vonalra használják, amelyeken... Tovább

Tovább a lexikonra