notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A technikai fejlődés a végét jelentheti a rádiózásnak?

hirdetes

Vajon van jövője a rádiózásnak?

Doszpoly Tamás

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A zeneipar hatalmas átalakuláson ment át rövid időn belül, csakúgy, mint a technika. Kedvező hatással volt-e ez az egyik meghatározó médiumra, a rádiózásra? 

A technika fejlődése a rádiózás végét, vagy jövőjét jelenti majd?

 

A modern kommunikációs formákhoz képest talán egyedül a rádió az, amely kevésbé tudott megújulni „riválisaihoz” képest. A rádiók kihalásáról még nem érdemes beszélni, de valamilyen módon forradalmasítani szükségeltetik ezt a médiumot is. A minőséget ugyan növelhetik a különböző reggeli/ébresztő műsorok, melyek humorosak, szórakoztatóak; de a változatlan zene sajnos a középszerűségbe süllyeszti a rendszert és annak hatékonyságát.

 

A zeneipar a modern rádió korában

 

A zeneipar olyan átalakuláson ment át alig egy emberöltő alatt, hogy elképzelni sem lehet, hogy milyen helyzetben lesz akár öt-tíz év múlva.

Korábban rádióból hallgattunk zenét, különböző lemezekről, kazettáról, mp lejátszókról. Mára ez teljesen átalakult, ugyan még (általánosítva) mindig cd lemezen jelennek hivatalosan a különböző produktumok, amiket már csak kézzelfoghatóságuk miatt vásárolunk. Ez biztosít egy megnyugtató érzést számunkra, hogy valami a birtokunkban van, amiért mi fizettünk. Talán nem is a hanganyag miatt szerezzük be nagy becsben tartott cd lemezeinket, hanem egy emlék megőrzése érdekében. Funkciójukat tekintve olyanok lehetnek, mint a fényképek. Életünk egy szakaszához kötődnek.

hirdetes

 

A rádió egy olyan strukturálatlan irányba halad, amelynek végét már sem az előadók, sem a rádiók üzemeltetői nem látják. A probléma oka lehet a zenei változatosság hiánya. Ha nagyon általánosítani akarunk, kijelenthetjük, hogy ezek a médiumok átlagosan 700-900 zeneszámmal dolgoznak. Ez ilyen formában tetemes mennyiségnek tűnik, ám mégis kevés az eltérés a rádióállomások zenei felhozatala között. Hiányzik a változatosság, a rádiók többsége úgy szelektálja zenéit, hogy felkérnek 1500-2000 ember, akik kiválasztják a több ezer dalból azokat, amelyek eleje (intrója) és refrénje elnyeri az ő tetszésüket. Ez elég demokratikus döntéshozatalnak hangzik, ám gondoljunk csak bele; olyan ez, mintha a Magyar labdarúgó-válogatottat egy internetes szavazáson állítanánk össze. 

hirdetes

De mit hozhat a jövő? A következő oldalon elmondom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Közösség

Szótár

Születésnapi buli Budapesten

Egy születésnapi buli megszervezésének legfontosabb része a tökéletes helyszín... Tovább

Asztal

Ez a sokoldalú bútordarab minden otthon elengedhetetlen kelléke. Legyen szó a nappaliról,... Tovább

Tovább a lexikonra