notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Brutális orvosi kínzások a múltból, amiket jobb lenne elfelejteni...

hirdetes

Brutális orvosi kínzások a múltból, amiket jobb lenne elfelejteni...

VZS
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Elkönyvelhettünk már jópár szörnyűséget, melyet a sok száz év folyamán elkövettünk. Ám sose tartanánk ott, ahol jelenleg vagyunk, ha akkor valakik ne hoztak volna merész áldozatot – szokott elhangzani a mondás, melynek van igazságalapja, meg nem is. 

Brutális orvosi kínzások a múltból, amiket jobb lenne elfelejteni...

Tény, hogy az orvostudomány se tartana itt, ha anno ne kísérleteztek volna a pácienseken. A baj csak azzal van, hogy mindezt az evolúciót valakinek el is kellett cipelnie a hátán, és nem akármilyen áron…

Több mint 100 évvel ezelőtt például, a különféle elmebajokat – epilepsziát, skizofréniát, demeciát, posztraumás stresszt, viselkedészavarokat hajmeresztő módszerekkel gyógyították, a kezelések pedig olyanok voltak, mint napjaink horrorfilmjeinek legidegtépőbb jelenetei. Az orvosok inkább kísérleteztek a betegeken, mintsem gyógyítottak, hisz megfelelő háttérismeret hiányában tették, amit jónak láttak.

hirdetes

A súlyos elmeállapotban lévő pácienseket gyakran láncra verték, túlmelegítették vagy lehűtötték, sugározták vagy elektrosokkolták. Sajnos sokan belehaltak a kezelésekbe, és aki túlélte, az általában zöldségként végezte. Arra kényszerítették őket, hogy órák hosszát fürdőzzenek…

… nem is akárhogyan! Felejtsd el a napjaink pezsgőfürdős, aromaterápiás gyógykezeléseit. Tizenévekkel ezelőtt barbár módon zajlottak a hidroterápiák a pszichiátriákon. A betegeket ugyanis órákra bezárták a gőzfülkékbe vagy a fürdőmedencékbe, azt remélve, hogy a kezelés javít az elmeállapotukon, vagy legalább megnyugtatja őket. Aki ellenállt a kényszernek, az megkötözve végezte, és valósággal megtömték őt étellel.

hirdetes

A fürdővíz hőmérséklete 33-37 Celsius fokos volt, a kezelhetetlenebbeket pedig jéghideg vízbe dugták azzal a meggyőződéssel, hogy az alacsony hőmérséklet lelassítja a vérkeringést az agyban, ezzel pedig csökken a fizikai és mentális aktivitás. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Fényképészet

A fényképészet vagy fotográfia már az 1800-as években is népszerű volt, akkoriban azonban... Tovább

Út

Az út szót leggyakrabban két vagy több pontot összekövető vonalra használják, amelyeken... Tovább

Tovább a lexikonra