notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A Curiosity rover szerves anyagokat vizsgált a Marson

hirdetes

Új felfedezések a Mars talaját illetően - Eddig ismeretlen szerves anyagokat vizsgált egy marsjáró

Szaka Ádám
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Nasa még a korábbiakban fel nem fedezett szerves anyagokra talált a Marson, köszönhetően egy olyan vizsgálati módszernek, amit az egyik roverbe beleépített műszer volt képes elvégezni a bolygó felszínén. 

A Mars talaján ismeretlen szerves anyagokat találtak

Környezetelemző robot a vörös bolygón

Amint egy új tanulmány is árulkodik róla, annak a marsjárónak egy újdonsült kísérletével, amelyet Curiosity névre kereszteltek, szerves molekulákat sikerült a Marson kimutatni, ezek azonban ismeretlenek. Talán a felfedezés segítségére lehet a kutatóknak abban, hogy jobban meg tudják érteni a planéta környezetét.

Ezidáig hat marsjáró, valamint kilenc űrszonda indult útnak a NASA kibocsátásában a bolygóra, ezeknek a célja pedig az volt, hogy fel tudják mérni, vajon létezhetett-e élet az égitesten korábban? Nemrégiben a gépek néhánya mintákat szerzett az ottani talajból, amelyeknek elemzése által alaposan felmérhetik a kémiai tulajdonságokat a környezetben, ráadásul a szerves molekulák észlelésére egyaránt lehetőségük nyílik.

hirdetes

 Hogyha volt is valaha élet a Marson, úgy ezek az anyagok árulkodó jeleket biztosíthatnak róla.

 A Curiosity rover feladatköre a Marson

Habár a Curiosity mintagyűjtési folyamata 2017-ben leállt egy hiba következtében, a csapat, akik a misszió mögött állnak, úgy döntöttek, hogy új kísérlet végrehajtására kötelezik a marsjárót. Egy úgynevezett Simple Analysis at Mars műszer található a roveren, ez edényekben tárolja a talajmintákat, miközben elemezi azokat. Mialatt a vizsgálatok zajlanak, a hetvennégy edényből kilenc marad üresen, hogy egyéb vegyületeket lehessen bennük elraktározni.

hirdetes

 Szakértői döntés született arról, miszerint ezekbe az edényekbe kerültek a talajminták, így megfigyelhetővé vált, hogy miféle interakciók mentek végbe a vegyületekkel történő egyesítés folyamán. Ezen módszer alkalmazásával sikerült felfedezni a számukra még ismeretlen szerves molekulákat, amikkel ezidáig a Marson nem találkoztak. Ugyan életre utaló jelek így sem kerültek elő, még léteznek olyan ki nem aknázott módszerek, melyek a bolygó talajának további vizsgálatát teszik lehetővé. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Újság

Az újság első sorban egy kézzel fogható, papírból készülő médium, amely segítségével... Tovább

Sör

A sör az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb alkoholos ital - számos hagyományos fajtáját... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Lenyűgöző technika Napi téma Technika Világunk