notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Népcsoportok, amik szupererővel rendelkeznek

hirdetes

Szupererővel rendelkező törzsek, népcsoportok

Oláh Tamás
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Rengetegen álmodoztunk, illetve álmodozunk arról, hogy olyan képességek birtokába jutunk, amik sokkal könnyebbé teszik életünket vagy elkápráztatunk vele másokat. Léteznek olyan törzsek, amelyek olyan tulajdonságokat fejlesztettek ki évtizedek vagy éppen évszázadok alatt, amivel a világon egyedülállóvá váltak. 

Ezek a népcsoportok szupererővel rendelkeznek

1.    Bajau törzs

A legtöbb ember csak néhány percig tudja visszatartani lélegzetét a víz alatt, ám ha mozgunk és emiatt még gyorsabban használjuk el oxigénünket, akkor egy perc is egy örökkévalóságnak tűnhet. A bajauk könnyedén 10 perc körüli időket merülnek és ha ez nem lenne elég, mindezt úgy, hogy közben úsznak vadásznak akár 10 méteres mélységekben.

A legtapasztaltabb bajauk akár 13-14 percig is bírják a víz alatt miközben 30 méteres mélységig is leúsznak. Ők az egyetlen nép, amely genetikailag alkalmazkodott a merüléshez. A tudósok már korábban megfigyelték, hogy a lépnek köze van a merüléshez. Miközben merülünk lépünk vérraktárként funkcionál, összeszűkül és oxigén dús vért juttat szervezetünkbe. A bajauk ultrahangos vizsgálatain során kiderült, hogy kétszer akkora lépük van mint egy átlagos embernek.

hirdetes

2.    A sherpák

A Mount Everest megmászása rettentően nagy kihívás és rengeteg ember életet követelt már. A halálesetek egy része balesetekhez köthető, de vannak olyanok, akiken az oxigénhiányos környezet fogott ki. Viszont él egy nepáli törzs a Himalája Észak-keleti részénél, amely teljesen immunis az ilyen jellegű veszélyekre. A sherpák a hegyi lét miatt sokkal jobban bírják az oxigénhiányos környezetet és izmaik is sokkal hatékonyabban működnek ebben a közegben. Ezért is elengedhetetlenek a sherpák az Everest meghódítása során.

hirdetes

3.    A kalenjin törzs

Arról biztosan rengetegen hallottak, hogy a kenyaiak verhetetlenek a futásban. Rövid vagy hosszútáv, számukra egyik sem jelent akkora kihívást mint az átlagemberek számára. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy ezen futók legnagyobb része a kalenjin törzsből kerül ki. A tudósok mai napig nem biztosak abba mi okozhatja ezt, de biztosan szerepet játszik benne a keményítőkben gazdag étrend, a oxigénszegén környezet, amiben felnőnek valamint vádlijuk és bokàjuk karcsúsága, ami rendkívül ideális ehhez a sportághoz. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Lakástakarítás Budapest

A lakástakarítás folyamatos feladat, hiszen otthonunk tisztán tartása alapvető. Gyakran... Tovább

Vaj

A vaj az egyik legnépszerűbb tejtermék, amelyet minden háztartásban megtalálhatunk valamilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség