Az 5 legfontosabb technológiai trend 2021-ben: 2021 top 5 technológiai trendje

5 legfontosabb technológiai trend 2021

3. A „mint szolgáltatás” elterjedése

A „mint szolgáltatás” (pl. „szoftver, mint szolgáltatás”) a szolgáltatások felhőalapú, igény szerinti kínálatát jelenti. Ez a modell teszi lehetővé számunkra, hogy a modern technológiai trendeket minél többen igénybe vehessenek. Ennek a modellnek köszönhető, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia lényegében bármilyen cég számára elérhetők.

 

A Google, az Amazon, a Microsoft és más szupervállalatok jóvoltából még a legkisebb vállalkozások számára is lehetőség nyílik az innovatív ötletek kivitelezésére, méghozzá anélkül, hogy komoly összegeket kellene fektetniük a munkaerőbe, a különféle eszközökbe és a feltétlenül szükséges erőforrásokba.

 

A járvány kezdete óta azok a cégek szereztek jelentős előnyt versenytársaikkal szemben, amelyek képesek voltak felhőalapú, méretezhető megoldásokat alkalmazni. A Zoom például szinte csettintésre ismertté vált az egész világon, mert képes volt az igényeknek megfelelő ütemben bővíteni szerverhálózatát, és ezzel lefedettségét. Mindez annak köszönhető, hogy a Zoom is egy felhőalapú szolgáltatás.

 

4. 5G és más, korszerű kapcsolati technológiák

A gyorsabb és megbízhatóbb internet nem csak a hétköznapi böngészést könnyíti meg. A 3G technológia megjelenése óta minden egyes új generáció új felhasználási lehetőségeket előtt nyitotta meg a kaput a mobilinternet számára. A 3G használhatóvá tette az internet böngészését mobileszközeinken, míg a 4G a hang- és videólejátszást adta a kezünkbe. Nem kérdés, hogy az 5G is egy nagy lépést jelent majd a mobilinternet számára.

 

Az 5G lehetővé teszi majd az olyan szolgáltatások használatát, amelyek kiterjesztett vagy virtuális valóságot használnak, és a felhasználók kezébe adja majd a felhőalapú játékélményeket is.

 

Összességében tehát, az 5G fejlett, gyors hálózatai jóvoltából az itt felsorolt trendek még több felhasználó számára válnak majd elérhetőbbé és hasznosabbá. A cégek és szervezetek is hasznát veszik majd a fejlesztésnek, hiszen akár távolságilag (például helyszíni tesztek alkalmával) is hozzáférhetnek majd a Nagy Adat forrásokhoz, vagy tölthetik fel szervereikre az eredményeket valós időben.

 

5. Kiterjesztett valóság és virtuális valóság

Ezekkel a technológiákkal főleg a viselhető készülékek és okostelefonok trendjeit követőik találkozhattak már. Röviden: ha valaki egy teljesen számítógép által generált térben nézelődik, azt virtuális valóságnak nevezzük, ha pedig valaki egy, a „való világban” elhelyezett virtuális elemeket lát, az a kiterjesztett valóság.

 

2021 során kétségtelen, hogy ezekről is többet hallunk majd, és jó eséllyel a többi kiemelt trendhez is lesz némi közük. Belegondolni is érdekes, hogy a szakemberek milyen eszközöket hoznak majd létre a jelenlegi krízishelyzet kezelésére, amelyekben valamilyen formában megjelenik majd a kiterjesztett, és/vagy virtuális valóság technológiája.

 

Meglehet például, hogy az ilyen eszközök segítségével elkerülhetők lesznek a veszélyes helyzetek. Például az egészségügyi vizsgálatokat talán távolságilag is el lehet majd végezni. A virtuális valóság már most segíti egyes optikusok munkáját a szemvizsgálatok lebonyolításában: egy nagyfelbontású kamera ellenőrzi a páciens szemeit, egy kiterjesztett valóságot alkalmazó eszköz pedig lehetővé teszi a páciens számára, hogy megtekintse, hogyan mutatna egy-egy szemüvegben. Így a vizsgálat és a termék megrendelése akár otthonról is elvégezhető.

 

A technológia az oktatásban is egyre elterjedtebbé válik majd, így egyre kevesebb helyen lehet szükség zsúfolt tantermekre, ami különösen hasznos ezekben a bizonytalan időkben.

 

A fejlettebb kiterjesztett valósággal működő eszközök továbbá a személyes biztonságot is segíthetnek majd megőrizni. Egy speciális szemüveg például valós idejű figyelmeztetésekkel értesítheti viselőjét, ha olyan területhez közeledik, ahol fokozott fertőzést állapítottak meg.
 

Újabbnál újabb technológiák és fejlesztések ide, vagy oda a személyes kapcsolatok ápolásának még mindig nagy szerepe van, ezt ugyanis nem tudja helyettesíteni semmi. Éppen ezért a legújabb technológiák meleltt érdemes kicsit a humán oldllal is foglalkozni. Egy konferencia keretén belül páldául a kettőt akár vegyíteni is lehet: bemutatni valami újdonságot, miközben kapcsolatokat építetek és ápoljátok azokat. Még egy jó helyszín ötletünk is van, a négycsillagos Hotel kristály Ajka****, részletek és ajánlatkérés: konferencia helyszín hotelben.

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket