Teendők, ha már átestél a COVID-19 fertőzésen: ezt csináld koronavírus fertőzés után

Teendők, ha már átestél a COVID-19 fertőzésen

Szerző: noemivida - 2021.03.03.

Sajnos a koronavírus fertőzés, sok esetben még akkor sem múlik el nyomtalanul, ha valaki tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esett át a fertőzésen. Erre kell figyelni, ha arra gyanakszunk, hogy átestünk a COVID-19 okozta betegségen.

Covid-19 utáni teendők

Bizonyosodj meg róla, hogy valóban átestél-e a COVID-19 fertőzésen!

A szakemberek szerint a koronavírusfertőzöttek 80%-a tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget. Emiatt előfordulhat, hogy valakit nem tesztelnek le, így nem tudhatja, hogy vajon átesett-e már a betegségen. Ha mégis arra gyanakszunk, hogy korábban már megfertőződhettünk, akkor érdemes szerológiai tesztet végeztetni, amely kimutatja a vérben meglévő ellenanyagokat. A fertőzést követően a szervezetben védekezőmolekulák, antitestek jelennek meg, amelyek kimutathatók a vérből: a vírusfertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, 12-14 nappal pedig a késői ellenanyag, az IgG. Mivel az ellenanyagok a gyógyulást követően is kimutathatók, így ez a módszer azoknak ajánlott, akik az elmúlt hetekben, hónapokban átestek egy felsőlégúti betegségen, ugyanakkor nem tesztelték őket.

 

Ha átestél a fertőzésen, kérj kardiológiai post-COVID szűrést!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus fertőzésből gyógyult betegek egy részénél szívizomgyulladás, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar léphet fel utólagos szövődményként. Ráadásul ezen tünetek jelentkezése nem függ össze azzal, hogy az adott páciensnek mennyire voltak súlyos tünetei a betegség idején. Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea magyarország Kft. járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója ugyanakkor felhívta a figyelmet: „Nem szabad vakon belevágni a például a rendszeres mozgásba, különösen abban az esetben nem, ha korábban átestünk a koronavírus fertőzésen. A koronavírus okozta tünetek súlyosságától függetlenül ugyanis számos kardiológiai probléma kialakulhat. Az egyik legjellemzőbb a szívizomgyulladás, ugyanakkor ez, ha titokban zajlik, akár végzetes is lehet fokozott fizikai terhelésnél. Mielőtt elkezdenénk a sportot, érdemes egy általános kardiológiai kivizsgálást csináltatni.” 

 

Ne feledkezz meg a tüdővizsgálatról sem!

A súlyos COVID-19 betegek esetén a vírus leggyakrabban és legsúlyosabban a tüdőt károsítja. A kórházba kerülő pácienseknél ezért rendszeresen CT-vizsgálatokkal ellenőrzik a beteg tüdejének állapotát és azt, hogy éppen hol tart a betegség lefolyásában. Természetesen az is előfordulhat, hogy viszonylag enyhébbek voltak a koronavírus okozta betegség tünetei, de később terhelésnél nehézlégzés jelentkezik. Az orvosok emiatt a COVID-érintetteknek ajánlják az utólagos tüdővizsgálatot is annak ellenőrzésére, hogy nem alakult-e ki valamilyen szövődmény. A tüdő állapotát röngtennel és mellkas-CT-vel vizsgálják a leggyakrabban.

 

Fordulj szakemberhez, ha nem tudsz megbirkózni a pandémiával!

A COVID-19 betegség és a járvánnyal járó megváltozott élethelyzet nem csak a szervezetünket befolyásolja, de a közérzetünket is. A betegségen átesett embereknél számos pszichológiai tünetet figyeltek meg, amelyek még a hónapokkal később sem enyhültek: indokolatlan félelem, pánikrohamok, álmatlanság, szokatlan idegrendszeri tünetek. Ezeken pszichológus vagy súlyos esetben specializált szakorvosok segíthet, így a betegség elmúltával érdemes erre is figyelni az érintetteknek.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket