notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Vajon kihat a személyiségre az, hogy hányadikként születtünk a családba?

hirdetes

Így befolyásolja a személyiséged az, hogy hányadik gyermekként érkeztél a családba

emszi
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Biztosan sok feltételezést hallottál már arról, hogy az elsőszülött testvérnek a legjobb a családban – de vajon van is alapja ezeknek a sztereotípiáknak?

Vajon kihat a személyiségre az, hogy hányadikként születtünk a családba?

Két vagy több testvér kapcsolatához nincs fogható – az elsőszülött gyerekekre mindig több felelősség hárul, az utána következők pedig gyakran túlteljesítik idősebb tesójukat. Vagy mégsem? Vajon van különbség az ember személyisége és a között, hogy hányadik gyerekként érkezett a családba?

A születési sorrend elméletét az 1920-as évek végén állította fel Alfred Adler, aki mellékesen Sigmund Freud barátja és munkatársa is volt egyben. Adler szerint az ember személyiségét nagyban befolyásolja a családon belüli születési sorrend.

hirdetes

Hogyan hat ki a születési sorrend az intelligenciára?

Az elmélet, miszerint a születési sorrend a személyiség mellett az intelligenciát is meghatározza igen népszerűbbé vált az utóbbi időben. Azonban a feltételezés elég élesen megosztja a szakértőket is. Egyesek szerint semmilyen összefüggés nincs a születési sorrend és az IQ között, mások pedig állítják, hogy kulcsfontosságú szerepet játszik az adott személy értelmi szintjében.

hirdetes

Egy kutatás során 20 ezer felnőttet vizsgáltak meg az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságbül és Németországból. A felmérés során azonos családon belüli testvéreket hasonlítottak össze egymással. Az eredmények azt mutatták, hogy az idősebb testvérek jobb teljesítményt mutatnak az intelligencia-teszteken. Az érzelmi stabilitásban vagy a képzelőerőben azonban nem találtak semmilyen különbséget.

De mi a helyzet a személyiséggel?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Kocsma

A kocsmák napjainkra rendkívül népszerű találkozási helyekké nőtték ki magukat. A kocsmát... Tovább

Kerékpárzár

Ha rendelkezel biciklivel, mindenképpen szükséges hozzá egy kerékpárzár is. Akár egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség