Vajon kihat a személyiségre az, hogy hányadikként születtünk a családba?

Így befolyásolja a személyiséged az, hogy hányadik gyermekként érkeztél a családba

Szerző: kvothe - 2020.04.21.

Biztosan sok feltételezést hallottál már arról, hogy az elsőszülött testvérnek a legjobb a családban – de vajon van is alapja ezeknek a sztereotípiáknak?

Vajon kihat a személyiségre az, hogy hányadikként születtünk a családba?

Két vagy több testvér kapcsolatához nincs fogható – az elsőszülött gyerekekre mindig több felelősség hárul, az utána következők pedig gyakran túlteljesítik idősebb tesójukat. Vagy mégsem? Vajon van különbség az ember személyisége és a között, hogy hányadik gyerekként érkezett a családba?

 

A születési sorrend elméletét az 1920-as évek végén állította fel Alfred Adler, aki mellékesen Sigmund Freud barátja és munkatársa is volt egyben. Adler szerint az ember személyiségét nagyban befolyásolja a családon belüli születési sorrend.

 

Hogyan hat ki a születési sorrend az intelligenciára?

Az elmélet, miszerint a születési sorrend a személyiség mellett az intelligenciát is meghatározza igen népszerűbbé vált az utóbbi időben. Azonban a feltételezés elég élesen megosztja a szakértőket is. Egyesek szerint semmilyen összefüggés nincs a születési sorrend és az IQ között, mások pedig állítják, hogy kulcsfontosságú szerepet játszik az adott személy értelmi szintjében.

 

Egy kutatás során 20 ezer felnőttet vizsgáltak meg az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságbül és Németországból. A felmérés során azonos családon belüli testvéreket hasonlítottak össze egymással. Az eredmények azt mutatták, hogy az idősebb testvérek jobb teljesítményt mutatnak az intelligencia-teszteken. Az érzelmi stabilitásban vagy a képzelőerőben azonban nem találtak semmilyen különbséget.

 

De mi a helyzet a személyiséggel?

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket