Tippek, hogy gyorsan és biztonságosan tanulhass meg drónozni

7 hasznos tipp kezdő drónpilótáknak

Szerző: niki - 2019.10.24.

Téged is érdekel a drónozás, mint hobbi - vagy akár pénzkeresési lehetőség? Ha még csak most kezdenél bele, ezt a 7 tippet feltétlen érdemes elolvasnod róla!

Drón reptetés tippek

A drónok az elmúlt évek legfelkapottabb (és legvitatottabb) trendjei közé sorolhatók. Ezek a „pilóta nélküli” légi járművek minden egyes generációval egyre több dologra képesek. Az egyszerű légi felvételektől kezdve az akadálypályákon való versenyzésen át egészen a mezőgazdasági munkálatokig temérdek olyan terület van, amelyeken ezek a készülékek igazi forradalmakat idéznek elő.

 

Ha te is szeretnél csatlakozni a dróntulajdonosok egyre népesedő táborához, akkor ma több választási lehetőséged van, mint valaha. Ez alapjáraton jó dolog, de a bőség kétélű fegyver, és a megannyi opció sokakat képes visszatartani a drónreptetés páratlan élményétől.

 

A következőkben néhány hasznos tippet szeretnénk megosztani mindazokkal, akik első drónjuk megvásárlása előtt állnak!

 

Határozd meg, hogy mit szeretnél csinálni drónoddal! 

A drónok egyre több mindenre képesek, és már most annyi opció közül válogathatsz, hogy jó ötlet mindjárt az elején szűkíteni ezeken. A legfontosabb kérdés, hogy mit szeretnél csinálni drónoddal. Csak repkedni akarsz vele, vagy légi felvételeket is szeretnél készíteni? Kinti, vagy benti használatra szánod inkább?

 

A kérdések sorozata ezzel nem ér véget. Mennyire fontos számodra, hogy a drón képes legyen különféle előre programozott mozgásokat végezni? Mennyire számít a felvételek minősége? Ezek mind olyan szempontok, amelyek merőben eltérő irányba mozgathatnak a drónok böngészésekor.

 

Nem kell pontosan tudnod minden egyes specifikációt, de ha válaszolni tudsz ezekre a kérdésekre, akkor már sokkal előrébb leszel választásodban.

 

Döntsd el, hogy RTF vagy DIY drónt szeretnél

A következő megosztó szempont, hogy RTF, vagy diy drónt szeretnél magadnak. De mit is jelentenek ezek a rövidítések?

 

Az RTF (Ready-to-Fly, azaz „repülésre kész”) készülékek nem kínálnak semmilyen különleges összeszerelést (legfeljebb talán a propellereket kell rájuk erősítened), és a csomagban minden eszköz és kellék megtalálható, ami szükséges a működtetésükhöz (propellerek, távirányító, stb.) Fontos odafigyelni erre, mert nem minden drón érkezik szinte azonnal reptethető állapotban – a DIY (Do-it-Yourself, azaz „csináld magad”) modelleket neked kell összeraknod, mint egy nagyon drága LEGO-t!

 

A legtöbb kezdőnek erősen ajánlott RTF modelleket választani, de persze ha nem riadsz meg némi szereléstől, vagy a drónok működése is részletesen érdekel, akkor összeszerelendő opciókat is kereshetsz magadnak.

 

Gyakorlat teszi a mestert – de egy kis segítség nem árthat! 

A drónreptetés elképesztő élményeket kínál, de csak akkor élvezheted ki igazán készüléked adottságait, ha alaposan begyakorlod annak használatát. Ez nem történik egyik napról a másikra – újdonsült pilótaként (vagy egy új, eltérő modell beszerszésekor) muszáj leszel némi időt fordítani arra, hogy elsajátítsd az alapokat, és az adott készülék irányítását.

 

Természetesen ezt végezheted magadtól is, ám ha már beruháztál egy drónra, nem árthat egy drón oktatást sem választanod mellé. A DroneXpert csapata például több szinten is kínál ilyen oktatásokat attól függően, hogy mi a célod: a kisebb csomagokkal a biztonságos repülést, esetleg egy-két trükköt sajátíthatsz el profiktól, míg a nagyobb, akár két napos tanfolyammal már a videózás, sőt, a videóvágás részleteibe is beavatnak.

 

Ha érdekel a tanfolyam, és szeretnél biztonságosan, gyorsan megtanulni drónozni, kattints ide a részletekért: drón pilóta tanfolyam. 

 

Tárazz be pótalkatrészekkel és kiegészítőkkel!

Mindig jó ötlet kéznél tartani néhány pótalkatrészt és készüléket drónodhoz. Bármilyen óvatosan is repülsz, számos külső tényező okozhat váratlan balesetet, amiben (remélhetőleg csak) drónod megsérülhet. Egy törött propeller, vagy egy kisült motor könnyedén elronthat egy egyébként remek reptetést, de ha kéznél van a csere, akkor kevésbé kell tartanod ettől (persze ez még mindig nem ok az óvatlanságra).

 

Ezen kívül jó, ha van egy-két pótakkumulátorod is, ugyanis a legtöbb drón nem képes fél óránál több időt a levegőben tölteni, azonban az akkumulátorok feltöltése ennél jóval több időbe telik. Két egységgel akár közel egy órát is repkedhetsz (persze a csere idejére le kell szállnod), és valamennyit tölthetsz is az egyikre, míg a másikat használod. Egy Egy (vagy több) drónnal kompatibilis memóriakártya szintén elengedhetetlen tartozék, és egy jó hátizsák sem árt, amiben mindezt biztonságban magaddal viheted.

 

Tájékozódj a szabályokkal kapcsolatban!

Tekintve hogy a drónok még egy viszonylag új trendet képviselnek, nem minden helyen sikerült egységes törvényt alkotni használatukat illetően. Vannak területek, amelyek saját szabályokat hoznak a reptetésre, és vannak olyan országok, ahol gyakorlatilag mindenütt tilos drónt használni, bármilyen körülményekről is legyen szó. Nézz utána tehát az aktuális magyar szabályoknak, és az adott célországénak is, ahová utazni készülsz, mert lehet, hogy meg sem éri magaddal cipelni drónodat.

 

Tervezz előre!

Viszonylag kis súlyuk és teljesítményük miatt (legalább is egy helikopterhez hasonlítva) a drónok fokozottan érzékenyek az időjárási viszonyokra. Fontos tehát, hogy előre tájékozódj egy adott célterület várható időjárásáról, mielőtt elindulnál drónt reptetni oda. Persze a legapróbb szellők még nem elegendők ahhoz, hogy a nagyobb, modern drónokat kibillentség egyensúlyukból, szóval nem kell feladnod a napi reptetést, csak mert odakint egy kicsit mozognak a falevelek, de légy tisztában készüléked határaival, és használd a józan eszed.

 

Mindemellett tartsd észben, hogy hideg időben a LiPo típusú akkumulátorok (ezek gyakran használtak drónokban) gyorsabban merülnek használat közben.

 

Fő a biztonság – mindig!

A drónokat sok kritika éri a különféle biztonsági aggályok miatt, és nem feltétlenül alaptalanul, hiszen gyorsan mozgó, repülő elektromos készülékekről van szó, amiken ráadásul 4, vagy annál is több éles propeller forog. Senki sem szeretne drónnal ütközni, és senki sem szeretné, hogy drónját bármilyen kár érje.

 

Szerencsére az „ég szabályai” a józan észre alapoznak: ne repkedj tömegek felett, ne repülj olyan helyre, ahol szabad szemmel nem látod a készüléket, ne repülj elektromos vezetékek közelébe, repterek közelében, vasútállomások felett, stb. Természetesen ismételten azt javasoljuk, hogy nézz utána az adott ország/település szabályainak, mert nem mindegyikük ennyire egyértelmű (sok helyen a maximális reptetési magasságot is megszabják).

 

Szerencsére több drón is rendelkezik olyan funkcióval, amelyik figyelmezteti a pilótát, ha a készülék úgynevezett no-fly-zone („berepülni tilos zóna”) közelébe érkezik, de erre nem feltétlenül szabad támaszkodni – légy tájékozott!

 

Ne feledd! A drónozás közösséget teremt. Ha valaki szabálytalanul, másokat veszélyeztetve repül, az könnyen kihathat a többi drónos megítélésére is. Biztosan Te is olvastál már botrányokról drónokkal kapcsolatban – például reptérlezárásokról, akár mások veszélyeztetéséről. A felelősségteljes repülés Neked is kötelességed!
 

 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket