Kutatók: Több földrengést lehet érzékelni a koronavírus miatt

Kutatók: Több földrengést lehet érzékelni a koronavírus miatt

Szerző: noemivida - 2020.04.02.

A tavaly év végén elindult, mára világ méretű járvánnyá kinővő koronavírus az élet szinte minden területén nyomott hagyott. Több tízezer emberéletet követelt, teljes ágazatokat döntött össze, az egész világgazdaságra rányomta a hatását, de vannak olyan területek, ahol épp ellenkezőleg, pozitívan hatott. Kutatók jelentették, hogy a koronavírus miatt hozott szigorú intézkedések miatt egyre több apróbb földmozgást, rengést ikerült érzékelniük. 

A koronavírus segíti a geológiai méréseket

A koronavírus miatt csökkent a Föld szeizmikus háttérzaja

A koronavírus miatt hozott szigorú intézkedések hatására nem csak a levegő lett tisztább egyes területeken, így például tisztult meg a legendásan szmogos Peking is, hanem csökkent a Föld szeizmikus háttérzaja is. Jelentősen csökkentek az emberi felszíni mozgások, annak köszönhetően, hogy szigorú intézkedéseket, kijárási korlátozásokat vezettek be, illetve több helyen a határokat is lezárták. Ennek köszönhetően pedig az enyhébb földrengések és más szeizmikus események is fennakadjanak a különösen érzékeny műszereiken, hiszen az egyéb zajok, nem nyomják el azokat.

 

A gyárak leállása is segített

A felszíni közlekedésen túl, a gyárak leállása is segítette a kutatók munkáját. Már korábban beszámoltunk róla, hogy Európa-szerte leálltak az autógyárak, de a szigorú intézkedések nem csak őket érintették. A gyárak leállásának következtében, az áruszállítás is visszaszorult. A kutatók nagyon érzékeny, és pontos műszerekkel dolgoznak. Egy-egy gyáregység, vagy néhány közlekedési eszköz nem befolyásolja jelentősen ezen műszerek méréseit, de ezen zajok összeadódva már nagy eltéréseket okozhatnak, akár egy kisebb utórengéssel is felér a zaj, amit produkálnak együttesen. Világszerte szinte meg sem áll a forgalom, az autópályák éjjel, nappal tele vannak, valamint a gyárak is folyamatosan termelnek normális napokon. Most viszont olyan tű pontos mérésekre van lehetőség, amilyenekre csak esetleg karácsony tájt szokott lenni.

 

Számottevően csökkent a zaj

A gyárak, és közlekedés okozta háttérzaj jelentősen csökkent több országban is, például Belgiumban az emberi tevékenység okozta háttérzaj a március 14-i iskola- és étterembezárások, majd az ezt követő 18-i kijárási korlátozások hatására csaknem a harmadával csökkent. Kaliforniai Műszaki Egyetem is hasonló eredményekről számolt be. A geológusok számára ez egy nagyon jó lehetőség, hogy jobb, és pontosabb mérésekhez jussanak, és jobban feltérképezhessék a földkéreg apró mozgásait. Nem mindenhol számoltak be ilyen jó eredményekről, azokon a helyeken, ahol nagyon mélyre ástak a mérésekhez, hogy nem jutnak le az emberi zajok, nincsen semmi változás.
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket