A tökéletes kávé 10 titka, tippek, trükkök otthoni kávékészítéshez

Így lesz tökéletes a reggelid: 10 tipp a tökéletes kávé elkészítéséhez

Szerző: noemivida - 2021.05.14.

Sokan el sem tudnák képzelni a reggeljeiket kávé nélkül. A sötét italnak nem kellett sok idő ahhoz, hogy meghódítsa a világot, és ma már számos fajtáját és elkészítési módszerét ismerjük. Mindenki máshogy szereti a kávéját, és megvannak a maga preferenciái a fogyasztáshoz. Éppen ezért nehéz azt állítani, hogy „most megmutatjuk, hogyan készíts tökéletese kávét”. Van azonban néhány általános tippünk azoknak, akik szeretnék a lehető legjobb kávékat megalkotni maguknak vagy vendégeiknek. Ne is habozzunk tovább!

Tippek a tökéletes kávéhoz otthonra

1. Tipp a tökéletes kávéhoz: Vásárolj egész kávébabokat

Ha igazán jó minőségű kávét szeretnél főzni, akkor azt csak igazán jó minőségű alapanyagokból tudod majd megtenni – a legfontosabb ezek közül maga a kávébab. A legjobb, ha egy helyi kávépörkölőtől tudod beszerezni a babokat, de ha ez nem lehetséges, akkor nézz szét az interneten.
A babokat aztán te magad daráld le, saját kezűleg, amikor fel szeretnéd használni őket, mert a frissen őrölt kávé jobb ízt kínál.

 

2. Tipp a tökéletes kávéhoz: Szerezz egy konyhai mérleget

Ha jobb kávét szeretnél főzni, akkor szerezz egy konyhai mérleget. Ha mindig ugyan olyan jó minőségű kávét szeretnél főzni, akkor fontos, hogy mindig azonos mennyiségű hozzávalókat használj ehhez. Ez a mérleg nem is kell, hogy nagy, vagy drága legyen, csak az számít, hogy pontosan mérjen.
Egy csészényi kávéba 15 grammnyi kávébabot mérj, majd darálj le. Ez egy jó viszonyítási alap, amin aztán kedvedre változtathatsz ízlésed szerint.

 

3. Tipp a tökéletes kávéhoz: Csak annyit darálj le, amennyire épp szükséged van

A kávét hosszútávon babok formájában érdemes tárolni, így őrzi meg a legtovább a frissességét. Ha tehát szeretnél főzni magadnak néhány csészényit, akkor csak annyit mérj ki és darálj le, amennyire épp szükséged lesz.

4. Tipp a tökéletes kávéhoz: Tárold kávébabodat kerámiadobozban

Egy kerámiadoboz segít, hogy kávébabjaidat ne éjre napfény, illetve, hogy frissebbek maradjanak. Fontos továbbá, hogy ne fagyaszd le kávédat, mert olyankor nedvességet szívhat magába, és ez rossz hatással lehet az ízére.

 

5. Tipp a tökéletes kávéhoz: Csak szűrt vízzel főzz

Mint említettük, minden hozzávaló számít, így a víz is. Hazánkban sok helyen kellemetlen, klóros íze van a csapvíznek, amit érdemes előbb alaposan átszűrni, mielőtt kávét (vagy teát, levest – bármit) főznénk belőle.
Ha rendszeresen készítesz kávét magadnak otthon, akkor tarts egy kancsó szűrt vizet ehhez a hűtőben, amit főzéskor melegíts 90-120°C-ra.
 

Lapozz további tippekért, és készíts te is olyan finom káávét otthon, mint a kávézókban!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket