A koronavírus Türkmenisztánban: Türkmenisztánban egyszerűen csak eltörölték a koronavírust

Türkmenisztánban egyszerűen csak eltörölték a koronavírust

Szerző: noemivida - 2020.04.01.

Miközben az egész világ kemény csatát vív a koronavírussal szemben, a Közép-Ázsiában található Türkmenisztánban egyszerűen csak betiltották a koronavírust. Nincs tovább, és kész. Az újságokban nem lehet leírni, semmilyen médián még csak említeni sem lehet, az iskolákban, kórházakban és egyéb közintézményekben eltörölték a felhívásokat ezzel kapcsolatban. Türkmenisztánban nincs tovább koronavírus.

koronavírus Türkmenisztánban: betiltották a koronavírus szó használatát

Eltüntették a koronavírus minden nyomát

Még a legtöbb ország lázasan küzd a koronavírussal, szigorú intézkedéseket vet be, széleskörűen tájékoztat, társadalmi üzeneteket tesz közzé, addig a türkmén kormány egyszerűen csak betiltotta a koronavírus szó használatát. Míg nálunk egy videót nem lehet megnézni anélkül, hogy Győrfi Pál az otthon maradás fontosságára hívná fel a figyelmet, addig náluk senki még csak ki sem ejtheti a koronavírus szót a száján. Nem elég, hogy az állami kézben lévő médiában nem írhatnak róla, azt is szabályozzák, hogy bárki beszéljen a vírusról. Egyes információk szerint civil ruhás rendőrök csapnak le a koronavírusról beszélő lakosságra is, továbbá maszkot sem lehet viselni nyilvános helyeken.

 

Múlt héten használták utoljára a szót

Hivatalosan Türkmenisztán múlt héten használta utoljára a szót, akkor is azt erősítette meg, hogy továbbra sincsen koronavírussal fertőzött egyén az ország területén, annak ellenére, hogy egy járvánnyal fertőzött területről türkmén csoport tért haza. Hivatalos adatok szerint az országban egyetlen fertőzött sincsen, holott a szomszédos Iránban már több, mint 47 ezren kapták el a betegséget. 

 

Miért van ez, mit kell tudni Türkmenisztánról?

Az egyébként földgázban gazdag országot 14 éve Gurbanguly Berdimukhammedow irányítja, aki személyi kultuszt teremtett maga körül. Türkmenisztán a világ egyik legzárkózottabb országa egyébként, az internetet is csak nagyon korlátozottan, szigorú szabályok szerint lehet használni. Éppen ezért, ha a vezetés úgy dönt, hogy nem engedélyezi az információk áramlását a koronavírus járvánnyal kapcsolatban, akkor az információk bizony nem fognak áramlani.  Ezzel csak az a probléma, hogy a szakértők szerint ezzel a lakosság egészséget veszélyezteti. Egyrészt semmiféle korlátozások nem lettek bevezetve, akármennyire is zárkózott az ország, egy világjárványról beszélünk, másrészt pedig a megelőzéshez szükséges információk birtokában sincs a lakosság. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket