Ez történik, amikor ropogtatjuk ízületeinket! Vajon veszélyes?

Az ujjropogtatás nem veszélyes! Íme a tudományos magyarázat!

Szerző: kvothe - 2017.04.16.

Kétféle ember létezik: akik ropogtatják az ujjaikat, és akiknek ennek hallatán feláll a hátukon a szőr. Akármelyik táborba is tartozol, biztosan érdekesnek találod majd a magyarázatot a különös anatómiai jelenség mögött!

Ez történik, amikor ropogtatjuk ízületeinket! Vajon veszélyes?

Az ízületek ropogtatását a legidegesítőbb emberi szokások közé sorolják. Érdekesmód az emberek gyakrabban fintorognak, amikor valaki egy pillanatra megroppantja a saját ujjait, mint amikor rágyújtanak mellettük. Rengetegen csinálják tudatosan, vagy berögződött mozdulatsorként, amit már észre sem vesznek, de jelenet valamilyen veszélyt kezeink – vagy egyéb ’ropogós’ testrészeink – épségére ez a különös szokás?

 

 

Számos kutatást végeztek már azzal kapcsolatban, hogy vajon a rendszeres ropogtatás ízületi gyulladást okoz-e. A legérdekesebb ilyen kísérletre később kitérünk!

 

 

A közhiedelemmel ellentétben nem a porcok pattognak ilyenkor az ujjainkban – ez hihetetlenül fájdalmas lenne. A ’ropogásért’ valójában az ízületeket körülvevő szinoviális folyadék a felelős. De mégis hogy tud egy folyadék ropogni? A következő oldalon elmagyarázzuk, és megmutatjuk egy videóban!

 

A videó és a magyarázat a következő oldalon!

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket