Az orosz műhold elleni rakéta tesztje veszélyes űrszemét létrejöttét eredményezte

Veszélyben lehet a Nemzetközi Űrállomás - Az orosz rakétateszt veszedelmes űrszemetet hozott létre

Szerző: Szaka Ádám - 2021.11.16.

Az Egyesült Államok úgy nyilatkozott, hogy véleményük szerint veszélynek tette ki Oroszország a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósait, mikor is egy olyan rakétának a tesztelését végezték, amely műholdak ellen irányul. 

Az orosz rakétakísérlet hozadéka veszélyezteti az ISS-t

Veszélybe kerülhet a Nemzetközi Űrállomás

A hétfői este folyamán Antony Blinken, aki az amerikai külügyminiszter, rosszallóan tekintett erre az incidensre, felelőtlennek és elítélendőnek minősítette a rakétatesztet. Állítása szerint, a műhold elpusztítása által űrszemét jött létre, ez pedig „űrhajósok életét, a Nemzetközi Űrállomás épségét és a nemzetek érdekeit veszélyezteti”. 

Űrszemét kering a bolygónk körül

Nagyjából 1500 olyan törmelék keletkezett a kísérlet folyamán, amelyek tisztán nyomon követhetőek, valamint Föld-körüli pályán, alacsonyan keringenek. Ezt az információt közölte az amerikai űrparancsnokság, a hétfői napon végrehajtott rakétateszt eredményével kapcsolatban. Nem kizárt, miszerint ez az űrszemét csak tovább fog gyarapodni, hiszen akár százezer apróbb darabra hullhat szét, sőt ezek évtizedekig a Föld körül mozoghatnak. "Ez jelentős kockázatot jelent a Nemzetközi Űrállomás legénysége és más, személyzettel végrehajtott űrkutatási tevékenységek, valamint számos ország műholdjai számára."- hangzott a kijelentés.

Az oroszok ellehetetlenítenék az űrt az USA-tól? 

James Dickinson, az USA tábornoka úgy vélekedik, miszerint ezzel Oroszország bebizonyította, hogy egyáltalában nem törődik a világűr védelmével, valamint annak biztonságosabbá tételével. Elmondása szerint az oroszok olyasféle eszközöket fejlesztenek és alkalmaznak, amelyek arra a célra lettek létrehozva, hogy tudatosan és aktívan akadályt állítsanak az Egyesült Államok és szövetségei világűrbéli tevékenykedésének.

 Az ISS hét fős legénységének a hétfői nap lezajlása alatt kétszer is biztonságos helyre kellett mennie az űrállomáshoz kapcsolódott űrhajók fedélzetére, ugyanis esélyes volt az űrszeméttel történő ütközésük. Vészhelyzet esetén így azonnal visszatérhettek volna a Földre. 
 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket