notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Az állatvilág legveszélyesebb teremtményei az emberre nézve

hirdetes

Természetkedvelő vagy? Elhoztuk a világ legveszedelmesebb élőlényeinek listáját, amiket jobb, ha elkerülsz!

Szaka Ádám
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az állatokban gyönyörködni nagyszerű elfoglaltság, egyesekkel még érintkeznünk is jó élmény lehet. De óvatosnak kell lennünk, a természet nem mindig barátságos! Az alábbi élőlények életveszélyesek lehetnek ránk nézve, ha nem vigyázunk velük. 

A világon élő legveszélyesebb állatfajok

Cecelégy

A cecelégy Afrika trópusi területein belül él, délre a Szaharától, és északra a Kalahári-sivatagtól gyakorlatilag bárhol találkozhatunk vele. Egyelőre nincs rá garancia, azonban az emberek dolgoznak azon, hogy a populációját korlátok közé tudják szorítani. Az ilyen radikális megoldásokra való törekvés nem véletlen. Az ezekkel a rovarokkal megvalósult találkozás ugyanis az ember életének végébe kerülhet. Leginkább akkor mozgékonyak a cecelegyek, amikor meleg az idő, megfigyelések alapján a kék színre igencsak érzékenyek, ezért azt nem javasolt viselni a közelükben. Hozzájuk köthető a Trypanosoma elnevezésű betegség terjesztése. Ezt a megbetegedést köznyelven csak afrikai álomkórként emlegetik. Aki ebbe a szörnyű betegségbe esik, annál idegrendszeri rendellenességek lépnek fel, ennek következtében a szenvedő alany alvászavarokkal fog küszködni. Mozgáskoordinációs nehézségek egyaránt feltűnhetnek. Habár erre már vannak olyan orvosi eljárások, amelyekkel a kórokozókat legyőzhetjük, a gyors beavatkozás döntő jelentőségű. Védőoltással ezidáig nem tudtak előállni a gyógyszerfejlesztők. 

Japán óriás lódarázs

hirdetes

A rovarfaj nem véletlenül kapta az elnevezést, ugyanis a darazsak alfaján belül ő rendelkezik a leghatalmasabb mérettel. Már a külleme is arra enged következtetni, hogy nem ajánlott vele egy légtérben tartózkodni. Ez az alfaj egyedül Ázsiában őshonos. Méretén kívül más indokból sem árt elkerülni, ugyanis fullánkja 45 mm-es nagyságú, a csípése pedig hatalmas fájdalmakat kölcsönöz. Hogyha az orvosi beavatkozás még idejében végbemegy, úgy ezt a támadást át lehet vészelni igencsak nagy kínok közepette, azonban a kezelés késleltetése az egyén halálával végződhet. Ez a veszély egyaránt fennáll abban az esetben, hogyha több csípést szenved el az áldozat a rovaroktól. A lódarázs inváziós faj, ezért igencsak agresszív, a méheket előszeretettel tizedeli. 

Rettenetes nyílméregbéka 

hirdetes

Ez az élőlény a világon létező legmérgezőbb béka. Megjelenése az esetek legnagyobb részében élénksárga színben történik, ám ettől függetlenül léteznek narancsosárnyalatúak, valamint szürkés bőrűek is. Élőhelyének a kolumbiai esőerdőket nevezhetjük meg, azon belül pedig a Csendes-óceánhoz közel található területeket. Hiába a rikító színe, nem egyszerű észrevenni az állatot, ugyanis kis méretűekre nőnek, a nőstények 40-50 milliméter hosszúsággal rendelkeznek, a hímek ennél valamivel kisebbek, az ő testhosszuk a 38-45 milliméter környékén mozog. Nem sok mérget tudnak elraktározni magukban, azonban abból a kevésből 2 mikrogramm elegendő hozzá, hogy egy felnőtt emberrel végezzen. A bőr alatt található mérgét csupán abban az esetben tudja másokra juttatni, amennyiben a békával érintkezésbe kerül valaki. Mára veszélyeztetettnek minősülnek, mivelhogy az évek folyamán megcsappant a számuk, részint az erdőirtásnak köszönhetően. 

Izgalmasnak találtad, hogy olvashattál ezekről a veszedelmes állatfajokról? A cikkünk folytatása a következő oldalon látható, ahol további fenyegető élőlényekről számolunk be!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Ruha

A ruhák nem csak praktikai, hanem esztétikai célt is szolgálnak, kiváltképp napjainkban. Az... Tovább

Bor

Alkoholtartalmú ital, amit a különböző gyümölcsmustok erjesztésével állítanak elő.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekesség Világunk