Emberek, akik óriási vagyonokat birtokoltak a történelem során

A leggazdagabb emberek a világtörténelem folyamán

Nagy Sándor 

III. Alexandrosz, ahogyan a makedón királyt anyanyelvén nevezték, az ókori történelem egyik leginkább meghatározó alakja, mind hadtörténeti, mind pedig uralkodói szemszögből nézve, hiszen hadjáratainak, területfoglalásainak köszönhető az, hogy a hellenisztikus civilizáció időszaka kezdetét vehette. Az akkoriban a görögök által ismert világ nagy részét magáénak tudhatta, egészen Kr.e. 323-ban bekövetkezett haláláig. A Perzsa Birodalom már korábban az ókori görögök ellensége volt, s Nagy Sándor volt az az ember, aki térdre kényszerítette az államot, melynek uralkodóját, III. Dareioszt sokáig üldözte még királysága elfoglalását követően is. A perzsa királyt saját rokona ölette meg, Sándor pedig az ő uralkodói rangjához méltóan helyeztette végső nyugalomra Dareioszt. Alexandrosz, Kr.e. 326-ban, már a Perzsa Birodalom egészének birtoklója volt, ami azt jelentette, hogy annak aranykészlete szintúgy a makedón hódító kezébe került. A feltételezések arra engednek következtetni, miszerint ez a vagyonmennyiség meghaladhatta az 500 milliárd dollárt. 

Augustus császár 

Augustus, születési nevén Caius Octavius, a Római Birodalom első császára volt, Kr.e. 63-ban született, és uralkodási idejének vége megegyezik élete végének időpontjával is, ami Kr.u. 14-ben következett be. Julius Caesar fogadott fia volt, részben ennek köszönheti, hogy ekkora sikerekre tett szert élete folyamán, ráadásul már igen fiatalon. Az ókori Róma vitathatatlanul a legtöbb tulajdonnal rendelkező birodalom volt a maga idejében, hiszen számos provinciával rendelkezett, Európában, Afrikában, valamint még Ázsiában is. Mivel a császár rengeteg tisztséggel rendelkező uralkodó volt, ezért minden egyes terület, az elsőtől az utolsó városig, az összes kincs és vagyontárgy lényegében az övének számított, hogyha állami tulajdonban volt. Cézárságának idejében a Római Birodalom új területeket tudhatott magáénak hódítások révén, számos kategóriában fejlődéseken ment keresztül. Augustus tulajdona, a becsülések szerint, mindent összevetve kiadhatta a 4600 milliárd dollárnyi értéket is. Kijelenthetjük, hogy ő számított a világtörténelem valaha élt leggazdagabb emberének, azonban vagyona nem könnyen számítható át pénzbe, éppen annak monumentális nagyságából, valamint sokszínűségéből kifolyólag. 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket