Emberek, akik óriási vagyonokat birtokoltak a történelem során

Elképesztő összegek birtokában! - Beszámolót hoztunk a világtörténelem leggazdagabb embereiről

Szerző: Szaka Ádám - 2021.10.12.

Ki gondolná, hogy a mai világ milliárdosai eltörpülhetnek azok mellett, akik a múltban éltek? Pedig így van, és mostani árviszonyokba átszámolva, ezek az egyének elképzelhetetlen gazdagsággal rendelkezhettek.

A leggazdagabb emberek a világtörténelem folyamán

John D. Rockefeller 

Rockefeller amerikai származású olajmágnás és üzletember volt, s habár 1839-ben egy szegény családba született, későbbi törekvéseinek hála ő lett az Amerikai Egyesült Államok első milliárdosa. Az olajba történő befektetéseit 20. életévének betöltését követően kezdte el, és az ő nevéhez fűződik az egykori Standard Oil Company megalapítása. Az olaj, amit fekete aranyként is emlegettek, egyre inkább elhatalmasodó értékekkel bírt, köszönhetően a 19. század ipari és technológiai fejlődésének. Idősebb John Davison Rockefeller vagyona pedig megállíthatatlanul gyarapodott. Üzemanyagként, de világításként sem volt elhanyagolható az olaj fontossága. Amikor cégének tehetőssége a csúcsponthoz ért, az Egyesült Államok olajkészletének 90%-a az ő kezében összpontosult, ez pedig már hatással volt az amerikai gazdaságra, így a Standard Oil Company sorsa a kormány általi feldarabolás lett. A 34 kisebb vállalat néhánya még ma is óriási gazdagsággal bír. Rockefeller vagyona, amennyiben a mai értékeket szemléljük, 447 milliárdos magasságba szökött. Halála előtti éveit a férfi az adakozásnak, a jótékonykodásnak szentelte, a közoktatás minőségének javítására, valamint az egészségügy támogatására egyaránt. 

Mansa Musa 

A Mali Birodalom, amely talán az európai kultúrában idegennek hathat, az iszlám világban és az afrikai kontinensen nagy jelentőséggel bírt, ugyanis komoly aranykészlettel rendelkezett. Az állam uralkodója Mansa Musa bátyja volt 1312-ig, aki egy hajós expedícióra indult, hogy felfedezze az Atlanti-óceán túloldalát. Miután tengerre szállt a 2000 hajót számláló flottájával, soha többé nem tért vissza. Így lett a fiatalabb testvér I. Musa néven a Mali Birodalom új trónbetöltője. Hatalomra kerülését követően hódító hadjáratokba fogott, kiterjesztette a területeit, övé lett az Atlanti-óceántól Nigériáig számos város és állam, többek között Gambia, Elefántcsontpart, és Szenegál. A rengeteg arany dacára, a királyság nem örvendett túlságosan nagy hírnévnek, ezért Musa úgy határozott, változtatni fog ezen. Ezt egy Mekkába történő zarándoklattal kívánta elérni, ahová a Szaharán és Egyiptomon átvágva tervezett eljutni. A királyi karaván 60 ezer embert számlálhatott, köztük volt az udvartartás, katonák, és kereskedők. Sokuk a sivatagban lelte halálát. Kairóban megpihentek, majd annyi aranyat szórtak el a piacon különböző okokból, hogy az egyiptomi gazdaság megrogyott a nemesfém elértéktelenedése miatt. I. Musa vagyonát a mai napig nem lehet teljes pontossággal megállapítani, a történészek találgatásai 400 milliárd dollár környékére teszik annak teljes értékét.

Neked is leesett az állad azt olvasva, hogy milyen horribilis összegek csoportosulhattak egy ember kezében a történelem folyamán? Ne hagyd abba most, a cikkünk a következő oldalon folytatódik! 

Ajánlatkérés

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket